Reklama

Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uvozi u Srbiju u granicama je propisanog kvaliteta, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Kako je navedeno, u prvih sedam meseci 2012. nadležne inspekcije zabranile su uvoz 382 tona hrane biljnog i mešovitog porekla vrednosti 32,227 miliona dinara, jednu pošiljku živih životinja i 26 pošiljaka životinjskih proizvoda.

Kontrolu hrane životinjskog porekla koja se uvozi, kako su kazali u ministarstvu, vrši granična veterinarska inspekcija Uprave za veterinu, dok kontrolu hrane biljnog i mešovitog porekla vrši Fitosanitarna inspekcija za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja.

U Upravi za zaštitu bilja agenciji Beta su kazali da se pri svakom uvozu hrane biljnog porekla vrši laboratorijsko ispitivanje osnovnih parametara (kvaliteta, prisustva teških metala, pesticida, mikrobiološka ispitivanja i prisustvo mikotoksina), ali i dodatna ispitivanja prisustva genetski modifikovanih organizama (GMO) i radioaktivnosti.

Kako se ističe, „isključena je mogućnost da se u Srbiju uveze nepregledana pošiljka, a samim tim i ne postoji mogućnost da se u prometu nadje hrana životinjskog porekla nebezbedna za ishranu ljudi“.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">