Srbija će od Brisela, do kraja ovog meseca, zatražiti odlaganje primene postojećeg plana liberalizacije uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU.

Naša zemlja će tako zaštiti domaću proizvodnju, kaže za Novosti Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Pokušaji da se kod određenih prehrambenih proizvoda odloži ukidanje carina, najvarovatnije će, priznaje i sam Golubović, biti uzaludni.

Evropa, naime, u ovim slučajevima traži detaljnu analizu o mogućim štetnim posledicama po domaću proizvodnju. Takve podrobne analize Srbija nema. Prema njegovim rečima, vrlo je teško napraviti preciznu analizu moguće štete svih tarifnih stavki, kojih ima više od 400. Međutim, do kraja januara, kada će se održati sastanak sa predstavnicima Evropske komisije, napravićemo listu poljoprivrednih proizvoda za koje ćemo tražiti produžavanje carinske zaštite nakon 2014. godine. Na tom spisku će se naći određeni proizvodi iz voćarstva i klanične industrije, za koje ćemo statistički da utvrdimo da imaju problem u „okršaju“ sa konkurencijom iz EU. U tim pregovorima, smatra Golubović, moramo biti jako obazrivi, jer ovakav ustupak, sigurno će izazvati i određene uslove od strane Evropske unije.

„Već smo puno vremena i para, u prethodnom periodu, potrošili na podizanje konkurentnosti naše poljoprivrede, a rezultati nisu dobri. U svakom slučaju, moramo da radimo na povećanju izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, jer će nam to biti jedini spas“, napominje državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Stručnjaci upozoravaju da će otvaranje granica uništiti veliki broj proizvođača. Pod naletom jeftinijih proizvoda, koje se očekuje zbog jeftinijeg uvoza, stradaće najpre mali, a ubrzo i veći proizvođači hrane. Pitanje da li će 50 miliona evra, koliko bi srpski agrar trebalo da dobije iz Evrope, zajedno sa datumum za početak pregovora o priključenju Uniji, biti dovoljno da reši te probleme i pokrije minuse domaće proizvodnje.

Izvor: Novosti

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">