Vlada Srbije je donela Uredbu o uvozu pšenice bez carine do 30. aprila uz obrazloženje da su se iz mlinarske i konditorske industrije žalili da domaća pšenica nije dovoljno kvalitetna za njihove potrebe.

Uredba je tek stupila na snagu, a carina od 18 posto je ukinuta za narednih, nešto više od 3 meseca. Još uvek se ne zna koliko će inostrane pšenice biti uveženo jer mlinari baš i ne žure sa kupovinom, s obzirom da neki imaju prelazne zalihe i do nove žetve.

Osim toga, pšenica na ino-tržištima je za sada skuplja nego u Srbiji, a tu su i troškovi prevoza, pa mlinari, pekari i konditori prave svoje računice.

Ipak, ako je budu uvozili razmišlja se o susednoj Hrvatskoj i Mađarskoj.

Međutim, prema navodima Nenada Manića iz Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije, uredba će spustiti cenu domaće pšenice.

Ipak, on je istakao i njenu dobru stranu, a to je da će Uredba uticati na podizanje svesti kod poljoprivrednika da biraju dobre sorte i deklarisano seme, odnosno da biraju pre kvalitet nego kvantitet.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    Nasa deca svuda po Svetu osvajaju nagrade i medalje za pamet i znanje, a mi nemamo dovoljno kvalitetne psenice pa je uvozimo. Ej, Srbijo, medju sljivama…!

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Uvoz pšenice bez carine

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">