U Srbiju je 2012. godine uvezeno 11.000 tona svinjskog mesa, što je skoro četiri puta više nego prethodne godine, izjavio je danas Tanjugu savetnik u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.
Taj parametar govori da dosta uvezene robe odlazi u preradu, odnosno u klanične proizvode, rekao je Budimović, napomenuvši da je vrednost lanjskog uvoza svinjetine bila 30 miliona dolara.

„Devedeset i više odsto mesa uvozi se iz EU – Austrije, Nemačke, Španije, Francuske, Poljske, Mađarske… “ kazao je taj stručnjak i dodao da je uvoz živinskog i goveđeg mesa u Srbiji bio značajno manji od uvoza svinjskog mesa.

On je objasnio da je uvoz mesa povećan zato što imamo trend pada broja grla u stočarstvu, samim tim i proizvodnji mesa, ali i zbog ponude i potražnje, jer nabavljamo sirovinu jeftinije i koristimo je za proizvode na domaćem tržištu.

Budimović je rekao i da ne može da potvrdi pojedine navode da se uvezeno smrznuto meso deklariše kao sveže i takvo prodaje u trgovinama.

„Od ukupnog uvoza, veći deo je smrznuto meso, što govori da to meso ide u preradu“, rekao je Budimović.

On je naglasio i da „nije ništa posebno“ i ako se uveze sveže smrznuto meso i potom odledi i prodaje, samo ga ne treba više puta zamrzavati i odmrzavati, i cena takve robe treba da bude niža.

Budimović je ukazao da se uvoze uglavnom niže kategorije mesa, koje služe za preradu i zato se uvoze zamrznute, kako bi mogle postepeno da se koriste.

U 2012. godini u Srbiji proizvedeno je 9.796 tona svežeg goveđeg i telećeg mesa, 35.956 tona svežeg svinjskog mesa, 237 tona jagnjećeg i ovčijeg mesa, kao i 33.957 tona živinskog mesa.

Proizvedeno je i 55.094 tona kobasičarskih proizvoda, 22.883 tone trajnih mesnih konzervi i 3.078 tona polutrajnih mesnih konzervi.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">