Reklama

Neophodno je što pre usvojiti strategiju agrarnog razvoja kojom bi se zaustavilo propadanje stočarstva i odredile dugoročne mere za njegovo oživljavanje, izjavio je Tanjugu predsednik Saveza udruženja uzgajivača svinja Srbije Ferenc Major.
Prema njegovim rečima, nedostatak takve strategije je osnovni problem stočarstva u Srbiji, što je i dovelo do urušavanja proizvodnje svinja čiji se fond iz godine u godinu smanjuje.

Istovremeno, dodao je Major, povećava se i uvoz jeftinog zamrznutog svinjskog mesa iz EU, čiji je rok po tamošnjim propisima na samom kraju, a koje se koristi za proizvodnju prerađevina.

On je rekao da „lobi prerađivača dozvole za uvoz od nadležnog Ministarstva traži sa socijalnim obrazloženjem, pa ih i dobijaju jer Srbiji trebaju jeftine mesne prerađevine zbog lošeg ekonomskog položaja stanovništva“.

Takva politika, objašnjava Major, ima za posledicu smanjenje domaće proizvodnje svinja koja beleži stalni pad.

Navodeći podatak da je 1984. godine Srbija imala 5,8 miliona svinja, on je ocenio da je zbog loše vođene politike u stočarstvu, taj broj sada više nego prepolovljen.

Sadašnja podsticajna sredstva za proizvodnju svinja su nedovoljna i nisu u funkciji očuvanja stočnog fonda, istakao je Major.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">