Reklama

Predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Zoran Vukadinović izjavio je da bi država trebalo ili da dozvoli korišćenje GM sojine sačme za ishranu životinja ili da potpuno zabrani uvoz mesa od životinja hranjenih GM hranom.

– U prvom slučaju, domaći proizvođači bi bili stavljeni u ravnopravan položaj sa konkurencijom u regionu – rekao je on na sednici ove grupacije u utorak (12. novembra 2013. godine), koja je protekla u veoma disonantnom tonu.

Povećanje uvoza bi smanjilo domaću proizvodnju stočne hrane, mesa i poljoprivrednih proizvoda i uzročno, umanjilo bi zaposlenost u reprodukcionom lancu.

Srbija je, dodao je, u proteklih šest godina uvezla 58,25 miliona kilograma mesa i prerađevina od životinja hranjenh GM hranivima.

– Snižavanjem carina od 2014. godine očekuje se dodatno povećanje uvoza svih proizvoda životisnjkog porekla koji su daleko jeftiniji upravo zbog jeftine GM hrane kojom se hrane domaće životinje u celom svetu – naveo je on.

Direktor kompanije „Kartonval“ koja bavi proizvodnjom stočne hrane, Zoran Petković, rekao je da je Srbija u poslednjih osam godina za uvoz mesa potrošila 155 mil EUR, a da bi za uvoz GM sojine sačme u narednih osam godina trebalo da potroši 400 mil EUR.

– Zašto bi to država činila? – zapitao se on.

– Ukoliko nema dokaza o štetnosti GMO, zašto bismo uvozili GM sojinu sačmu i zavisili od žetve u Argentini ili nekoj drugoj zemlji, zašto ne počnemo i sami da je sadimo? – poručio je Petković.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">