Hidroponija predstavlja proizvodnju jagoda, zelene salate, paradajza ili neke druge kulture, i to u supstratu, kamenoj vuni ili u vodi. To je metod veštačke proizvodnje, kojom se mogu postići visoki prinosi, ali je ovo prilično skupa tehnika za proizvodnju. Da bi se, na primer, jagode isplatile neophodno je podići hidroponiju na najmanje 3 hektara. Ova investicija košta oko 2 miliona evra. U zavisnosti od kvaliteta jagoda kao i otkupne cene uloženi novac bi mogao da se vrati za 7 godina.

Neke od prednosi hidroponskog gajenja biljaka u odnosu na klasičan način uzgajanja na zemlji jesu te što se automatski dodaju hranljivi sastojci u optimalnim količinama. Ceo proces je kontrolisan kompjuterski.

Cena jednog supstrata (60x12x8) je 1,5 evra. Koristi se dve sezone uz obaveznu dezinfekciju. Supstrati u kojima se biljke gaje moraju se detaljno očistiti kako bi se uklonili ostaci korena. Hidroponija je pogodna za podučja gde je tlo siromašno ili deficitarno. Neophodno je za ovakvu proizvodnju imati dobro obučen kadar, koji se kod nas ne može lako naći.

Osnovna prednost hidroponije je postizanje visokih prinosa po jedinici površine. Jagode mogu dati rod od 60-80 tona po hektaru, dok se na zemlji prosečan rod kreće od 20-25 tona po hektaru. Zatim, dobija se znatno bolji kvalitet plodova, koji brže pristižu na branje i imaju više turnusa nego u konvencionalnoj tehologiji.

Kada je u pitanju hidroponsko uzgajanje kod nas je najzastupljeniji paradajz. Uzgaja se na oko 20 hektara, i dobijaju se prinosi i do 3 puta veći nego na zemlji, od 30 do 50 kilograma po metru kvadratnom.

U Srbiji, trenutno, najveći proizvođač zelene salate na hidroponiji je firma „Plantetn“ iz Iriga. Oni proizvode zelenu salatu na 3,5 hektara.

Izvor: http://planten.rs
Autor: Tijana Trnavčević

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">