Reklama

Broj svinja u EU mogao bi da opadne 10% a cena svinjskog mesa bi automatski porasla kada od naredne godine počne primena strožih pravila o gajenju svinja. Neki poljoprivrednici će najverovatnije zatvoriti farme, naročito u Španiji, najvećem proizvođaču svinjskog mesa, gde će se zbog nedostatka kredita uzgajivači teško prilagoditi novoj regulativi koja stupa na snagu 1. januara 2013. Zakon o dobrobiti životinja predviđa smanjenje broja svinja po jedinici površine što podrazumeva pašnjački način čuvanja svinja sa montažnim nadstrešnicama. Krmače sa prasićima trebalo bi da se drže u specijalnim kućicama, na pašnjaku ograđenom električnom ogradom ili u prostoru u okviru farme. Suprasne krmače će se od početka sledeće godine čuvati u grupi, a ne kao dosad pojedinačno u skučenim oborima. Nova regulativa promoviše i korišćenje specijalnih igračaka za svinje kako bi im se smanjio stres. Uzgajivači svinja u samo tri zemlje su se u potpunosti uskladili sa novim standardima.

Alberto Eranc (Herranz), direktor asocijacije trgovaca svinjskim mesom Ankopork (Ancoporc) rekao je da je „vrlo racionalno“ očekivati pad broja krda svinja za 5 do 10%. „Neke farme neće moći da se prilagode jer nemaju izvore finansiranja, ili će ih geografski uslovi sprečiti da se prošire. Sa manjim brojem svinja neće moći da posluju održivo“, kazao je on.

Regulativa EU predviđa da se tradicionalni obori za prasne krmače ne smeju koristiti od početka sledeće godine. Obori su već zabranjeni u Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Grupe za zaštitu životinja ističu da su obori u kojima se prasna krmača drži u toku šesnaest i po nedelja trudnoće tokoliko uski da ne mogu da se okrenu ili da ostvare vezu sa drugim svinjama, a jedina vežba koju mogu da izvode je ležanje i ustajanje.

Pad od 10% u broju svinja mogao bi da ugrozi poziciju EU kao izvoznika svinja. „Očekuje se da će sa novim pravilima u 2013. godini EU postati neto uvoznik svinjetine“, poručio je portparol nemačkog udruženja poljoprivrednika.

EU izvozi svinjetinu u zemlje kao što su Rusija, Hong Kong i Kina. Izvoz svinjetine u prošloj godini iznosio je 4,6 milijardi evra, pokazuju podaci Evropske komisije. Nemačka i Španija su vodeći proizvođači svinjetine u EU. Nemačka, Španija i Francuska učestvuju sa 49% u proizvodnji svinjskog mesa u EU.

Stjuart Hjuston (Stewart Houston), predsednik engleskog udruženja uzgajivača svinja BPEX ocenio je da će nova regulativa o dobrobiti životinja smanjiti proizvodnju svinjetine u EU za 5 do 10%.

„Samo u tri zemlje su proizvođači 100% usaglašeni sa novim propisima, a to su Luksemburg, Velika Britanija i Švedska“, kazao je Hjuston. U nedavno objavljenom izveštaju BPEX-a procenjeno je da bi pad od 5% u svinjskim krdima povećao cenu svinjentine za 10%.

Međutim, smanjenje u broju svinja od 10% dovelo bi do ozbiljnih nestašica svinjskog mesa širom EU i do „ozbiljnog poskupljenja“ navodi se u izveštaju.

Ipak, Hjuston veruje da Komisija treba da bude rigorozna u primenjivanju novih standarda čuvanja svinja.

„Britanski uzgajivači su imali muku još 1999. Zato je teško saosećati sa kolegama u Evropi koje su imale preko 12 godina da se prilagode novim standardima“, kazao je Hjuston. „I zaista ne bi bilo fer prema onim proizvođačima u Evropi koji su se prilagodili da se proizvodnja dozvoli onima koji se nisu prilagodil“, dodoa je on.

Izvor: EurActiv.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">