Reklama

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove sedmice zaključeno je 20 kupoprodajnih ugovora i ostvaren je ukupan promet od 2.245 tona robe što je za 21,15 odsto više nego u prethodnoj nedelji, saopštila je danas ta berza.

Finansijska vrednost prometa bila je oko 54,79 miliona dinara, što je 22,29 odsto više od vrednosti prometa u prethodnoj nedelji.

Beta (Dragan Gojić)Beta (Dragan Gojić)

Prosečna cena trgovanja pšenicom bila je 24,11 dinara za kilogram što je za 1,42 odsto manje nego prethodne nedelje.

U saopštenju se naglašava da pre godinu dana, niko nije mogao da pretpostavi da će pšenica u ekonomskoj 2012/13. biti roba iz primarnog agrara koja će dominirati u izvozu i da pomalo neverovatno zvuči da je za prva četiri meseca ove godine pšenice izvezeno skoro duplo više nego kukuruza.

Dodaje se da je ukupan izvoz srpske pšenice u prva četiri meseca bio približno 160.000 tona, dok je od jula prošle do maja ove godine izvezeno 445.000 tona i procenjuje da bi do kraja ekonomske godine izvoz pšenice mogao da dostigne jedan od naboljih rezultata u poslednjih 10 godina.

Kukuruzom se na berzi ove sedmice trgovalo po prosečnoj ceni od 22,18 dinara za kilogram ili za 6,32 odsto nižoj nego prethodne nedelje.

Na berzi u Novom Sadu ove sedmice trgovano je i sojom po ceni od 66,2 dinara za kilogram ili za 0,94 odsto nižoj nego prethodne sedmice, dok je sojina sačma sa 46 odsto proteina prodavana za 75,36 dinara za kilogram.

Berzanski indeks Produktne berze PRODEX, danas je bio 231,85 indeksnih poena i za 3,42 indeksnih poena je manji nego prošlog petka.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">