Reklama

Izvor: http://www.rtv.rs/

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović izjavio je danas da prema računici tog instituta maloprodajna cena vekne hleba od brašna tipa 500 treba da košta 35,2 dinara.
On je agenciji Beta rekao da veleprodajna cena vekne hleba košta oko 28 dinara, ostali troškovi oko 2,5 dinara, da je marža oko sedam odsto, odnosno oko 2,1 dinara i da porez na dodatu vrednost (PDV), koji je osam odsto iznosi 2,6 dinara.

Cvijanović je naveo da računica instituta pokazuje da sirovinski sastav testa za veknu hleba od brašna tipa 500 košta 17,9 dinara, a da se cena na 24,9 dinara poveća kada se uzmu u obzir troškovi proizvodnje. Prema njegovim rečima, veleprodajna cena, koja uključuje i maržu od dva odsto, PDV i takozvane zavisne troškove, iznosi 30,2 dinara, i da na kraju maloprodajna cena, kojoj se na veleprodajnu cenu dodaju ostali troškovi iznosi 35,2 dinara po vekni hleba.

Cvijanović je dodao da prilikom utvrđivanja maloprodajne cene hleba treba uzeti u obzir da nije isto kada se proizvodi sto hiljada ili jedna hiljada vekni hleba i da sve pekare ne koriste isto gorivo. Dodao je da na cenu utiče i udaljenost pekara od mlinova i od tržišta, broj radnika, tehnologija proizvodnje koja se koristi, energenti kao i Uredba o hlebu koja definiše visinu marži. Pekari traže poskupljenje hleba, a prema njihovoj računici, cena vekne hleba od brašna tipa 500 trebalo bi da se sa 55 dinara poveća na 70 dinara. Oni sa vladom razgovaraju o poskupljenju a prema rečima ministra poljoprivrede Dušana Petrovića, sa konkretnim rezultatima bi mogli izaći naredne nedelje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">