Reklama

Izvor: Agrobiznis
01.03.2010.

Na konferenciji u organizaciji Agrobiznis projekta Američke agencije za međunarodni razvoj USAID-a, u Medija Centru u Beogradu, predstavljeni su rezultati učešća srpskih kompanija na sajmovima “Fruit Logistica” u Berlinu i “BioFach” u Nirnbergu.

Globalna ekonomska kriza nije odvratila srpske izvoznike u pokušajima da plasiraju svoje proizvode na međunarodno tržište.

Nastup naših preduzeća organizovala su udruženja “Plodovi Srbije” i “Serbia Organica”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, USAID Agrobiznis projekta, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA-e, i nemačke organizacije GTZ.

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, Miloš Milovanović, direktor Misije USAID-a u Srbiji Majkl Harvi i predstavnik organizacije GTZ Tobias Štolc.

Otvarajući skup, pomoćnik ministra poljoprivrede se zahvalio USAID-u i GTZ-u na podršci Ministarstvu i agrobiznisu u Srbiji i nastojanju da se on transformiše u moderan, efikasan i na tržišnim osnovama postavljeni sektor, koji će garantovati uspeh svima, od individualnih poljoprivrednih proizvođača pa do izvoznika. Podsetio je da se u poljoprivredi kontinuirano ostvaruje sufucit u spoljnotrgovinskoj razmeni još od 2005 godine i da je u 2009 godini ostvaren suficit u iznosu 640 miliona dolara i izvoz 2 milijarde dolara.

Govoreći u ime USAID-a, Majkl Harvi je napomenuo da će se Srbija, kako se približava Evropskoj Uniji, sve više suočavati sa vrlo konkurentnim okruženjem. Iako ima veoma kvalitetne proizvode, potrebno je da se proizvođači i izvoznici dobro pripreme za pritiske takvog tržišta. Istakao je da mu je posebno drago i da je ponosan što je USAID pomogao srpskim kompanijama da uspeju da plasiraju svoje proizvode na tako veliko i značajno tržište kao što je rusko, koristeći povoljne aranžmane koje Srbija i Rusija imaju.

“Uspeh na ovim sajmovima pokazuje da Srbija može uspešno da se takmiči i da ostvari odlične rezultate na međunarodnim tržištima, i drago mi je da je USAID mogao da pomogne da se sjajni srpski proizvodi nađu na tržištima širom sveta” – rekao je Majkl Harvi.

U ime kompanija koje su nastupile na sajmu “Fruit Logistica” govorio je Ratko Vukićević, predsednik asocijacije “Plodovi Srbije” koji je istakao da je na ovom vodećem međunarodnom sajmu svežeg voća i povrća, održanom u Berlinu od 3-5 februara, učestvovalo 13 srpskih preduzeća: Agrocom, Agrar-Komerc, Agrotrade, Agroprom Com, Atos Vinum, Cool Food, udruženje „Fruit Land“, Igda Impex, Lucic Prigrevica, Pik Juzni Banat, Sagal, udruženje povrtara “Vojvodina” i zemljoradnička zadruga “Prima – borovnica”.

Stranim kupcima predstavljene su srpske jabuke, breskve, nektarine, šljive, kruške, borovnice, trešnje, šumske pečurke, paradajz, šargarepa, paprika, krompir, luk, salata i drugo voće i povrće iz Srbije.

Po rečima Ratka Vukićevića, ostvareni su zapaženi rezultati: ugovorena je prodaja u ukupnom iznosu od 8 miliona dolara a u pregovorima je još 5,9 miliona dolara. “Ključ za naš uspeh je u udruživanju i dobrim pripremama”, rekao je g-din Vukićević.

U ime kompanija koje su nastupile na sajmu “BioFach”, održanom u Nirnbergu od 17-20 februara, skupu se obratila Nada Mišković, predsednik asocijacije “Serbia Organica”.

Kompanije Foodland, Zadrugar, Zdravo Organic, ITN, Royal Eco Food, Radoslovi i Mondi predstavile su inostranim kupcima bogatu ponudu organskih proizvoda iz Srbije: ajvar, džemove od divljih jagoda, šipurka, višanja, kajsija i šljiva, zatim sokove od cvekle, šargarepe i jabuka, organske kupine, maline i drugo voće i povrće.

G-dja Mišković je napomenula da se sajam „BioFach“ završio tek nedavno i da je upravo u toku finalizacija pregovora za prodaju organskih proizvoda iz Srbije u vrednosti 2.7 miliona dolara. „Imajući u vidu svetsku ekonomsku krizu, mi smo veoma zadovoljni što smo na putu da ostvarimo iste rezultate kao i prošle godine“.

U ime GTZ-a, koji je takođe pomogao nastup naših kompanija na sajmovima u Berlinu i Nirnbergu, Tobias Štolc je rekao: „Ovaj uspeh je pokazao da se najbolji rezultati ostvaruju kroz zajedničke napore i saradnju svih aktera“.

USAID-ov Agrobiznis Projekat pomaže srpskim poljoprivrednim proizvođačima da se probiju na nova međunarodna tržišta još od 2007. godine kada je projekat počeo sa realizacijom.

U pripremi za nastup na sajmovima u inostranstvu, kompanijama izlagačima pruža se pomoć kroz niz aktivnosti: istraživanje tržišta, poboljšanje znanja u oblasti međunarodnog marketinga i efektnog predstavljanja na međunarodnim sajmovima, oglašavanje u specijalizovanim časopisima, učenje veštinama pregovaranja kod prodaje, uvođenje i sertifikaciju međunarodnih standarda u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane.

Tim USAID-ovog Agrobiznis projekta takođe kontinuirano radi na uspostavljanju tržišnih veza između srpskih proizvođača i stranih kupaca i pomaže kompanijama kod individualnih pregovora, ugovaranja, isporuke proizvoda i post-prodajnih aktivnosti.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">