Rok za prijavljivanje kompanija za učešće u desetoj, jubilarnoj akciji „Najbolje iz Srbije” ističe 5. marta, a organizatori očekuju veliki broj već renomiranih brendova u konkurenciji i „razigravanje” brendova u nastajanju.

Rok za prijavljivanje kompanija ranije je produžen zbog velikog interesovanja firmi, a akciju organizuju Privredna komora Srbije, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i dnevni ekonomski list „Privredni pregled“.

Profesor Ekonomskog fakulteta Saša Veljković izjavio je da srpske kompanije sve više shvataju vrednost brenda kao takvog, dodajući da je tokom poslednje decenije rasla svest domaćih kompanija o potrebi da se vodi računa o brendu, kao i učešću u ovoj akciji.

„U prvim godinama izbora, neke firme nisu imale podatke o tome koliko su prodale nekog brenda, nego su nam slale podatke o hektolitrima ili u tonama“, dodao je Veljković, koji je idejni tvorac metodologije za izbor brendova u toj akciji. On je ukazao da u svetu čak proračunavaju koliko vredi sam brend, pa su najjači brendovi „teški“ i po sto milijardi dolara, dodajući da je to tri, četiri puta više od onoga što se proizvede u Srbiji u toku cele godine.

Upravo zbog toga, srpska preduzeća ulažu u brend, jer ukoliko imate jake brendove u svom portfoliju, samim tim ćete postići i bolju cenu pri prodaji firme, kazao je Veljković.

Organizatori akcije „Najbolje iz Srbije“ uključili su i lokalne brendove, a osnovni deo akcije je, kako je naveo, da „razigra“ brendove u nastajanju. „Dobitnici smatraju jako vrednom nagradom ‘Najbolje iz Srbije’, jer je koriste pod definisanim uslovima i u svojim promotivnim kampanjama, na bilbordima i proizvodima, da se istaknu i da pokažu da su bili najbolji u tom sektoru“, rekao je Veljković.

Već četiri godine za redom dobitnik prestižnog priznanja „Najbolje iz Srbije“, u kategoriji Najbolji korporativni brend – obuća i odeća je „Mona“, a u toj kompaniji kažu da je ta titula važan podsticaj modnoj kući „Mona“ da konstantno ulaže na unapređenju kvaliteta finalnog proizvoda, a da pri tom ostane dostupna kupcima.

„Ova je nagrada za domaću pamet, kreativnost, istrajnost, ali je i važno priznanje tekstilnoj i kožarskoj industriji kao najsiromašnijoj grani privrede, koja upošljava najveći broj ženske radne snage“, naveli su u toj kompaniji.

Priznanje „Najbolje iz Srbije“ ovoga puta dodeljuje se u 25 kategorija – proglašavaju se 23 pobednika za 2013. godinu i dva decenijska – za najbolji robni i korporativni brend u proteklih deset godina.
U akciji mogu da učestvuju sva preduzeća koja posluju u Srbiji, konkurišući za priznanje u određenim kategorijama zavisno od svoje delatnosti, porekla preduzeća i brenda. Kompanije mogu da prijave najviše četiri brenda.

Pobednici u akciji „Najbolje iz Srbije 2013” biće proglašeni 9. aprila, a laureati dobijaju pravo da koriste znak akcije kao simbol kvaliteta i poverenja potrošača i poslovnih partnera.

Priredila: N. Mitrović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">