Izvor: Tanjug

Prvog dana otkupa pšenice roda 2011. za potrebe robnih rezervi, poljoprivredni proizvođači su pokazali veliko interesovanje i preko Produktne berze u Novom Sadu su prodali, prema preliminarnim podacima, 40.000 tona hlebnog žita. Vlada Srbije će, prema odluci donetoj prošle sedmice, otkupiti za Republičku direkcije za robne rezerve 100.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, uključujući i porez na dodatnu vrednost (PDV).

„Trgovanje za današnji dan završeno je u 14.30 sati, podaci se obrađuju, a prema našim procenama, danas će u obradi biti između 400 i 500 naloga za prodaju pšenice“, izjavio je za Tanjug direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin. Ističući da je reč o „grubim“ procenama, jer će konačni podaci biti na raspolaganju tek posle povratnog odgovora Uprave za trezor, on je naveo da se očekuje da će ukupna količina danas prodate pšenice biti oko 40.000 tona, možda čak i više.

„Veliki je interes poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine pre svega, dok je interes prodavaca, odnosno poljoprivrednih proizvođača iz centralne Srbije dosta slabiji“, rekao je Galetin. On je kazao da bi okruzi sa teritorije Vojvodine možda već zaključno sa sutrašnjim danom, mogli da popune količinsku kvotu, dok će dinamika prodaje pšenice sa teritorije centralne Srbije biti usporena. U centralnoj Srbiji žetva malo kasni, a taj deo naše zemlje po pravilu „ne odbacuje veliki tržišni višak“, kazao je Galetin, dodajući da pretpostavlja da će naknadno doći do određene preraspodele ukoliko ostanu upražnjene količine.

Otkup pšenice roda 2011. za potrebe Robnih rezervi posredstvom Produktne berze u Novom Sadu počeo je danas u osam časova. Pšenica će biti otkupljivana od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u individualnom sektoru i zemljoradničkih zadruga, koje moraju imati registrovano gazdinstvo. Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, komercijalnog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna 80 tona. Od jedne zemljoradničke zadruge moći će da se kupi najviše 150 tona. Plaćanje kupljene pšenice izvršiće se u roku od 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">