Žetva pšenice na severu Vojvodine je odmakla, a prema procenama ratara, do kraja naredne nedelje svo hlebno žito biće u silosima i skladištima.

Iako su otkupljivači u regionu uglavnom startovali sa akontnom cenom od 17 do 20 dinara bez PDV-a, kako je žetva odmicala, cena za novi rod je počela da raste.

U Zadruzi „Napredak“ u Bačkom Bregu primaju pšenicu odličnog kvaliteta, no rod je od 20 do 40 odsto manji nego lane.

Jedan od otkupljivača već prvih dana nudio je 21,5 dinara bez PDV-a. Mali proizvođači, kojima je novac hitno potreban, pohrlili su da prodaju rod.

Uskoro su se pridružile i druge velike kompanije kojih sa modernim, novoizgrađenim silosima na terenu opština Ada, Senta, Čoka i Kanjiža ima i previše.

Pored toga što je rod skromniji, pšenice je jesenas posejano manje i biće je manje i za trgovanje, a nekima se veoma žuri.

Vlasnik silosa u Adorjanu ističe da zbog manjih prinosa neće napuniti sve komore, ali je u utorak zbog vesti o cenama žita u komšiluku bio siguran da je njegova ponuda paorima od 20 dinara za kilogram korektna i konačna.

Tržište je čudo. Već sutradan MK grupa podigla je cenu na 21,5 dinar bez PDV-a, a naš domaćin doskočio je sa 22 dinara bez poreza.

Ovo nadmetanje, onih koji novca imaju, bar u tom delu Vojvodine nagoveštava da će pšenica do jeseni biti skupa roba. Koliko će biti strateška, zavisi od države, koja još ne reaguje uslovima otkupa.

Nezvanično, ima para za 100 hiljada tona po ceni od ukupno 23 dinara, što ne zadovoljava proizvođače, koji zbog velikih troškova proizvodnje preko svojih udruženja traže 25 eurocenti za kilogram.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">