Izvor: Tanjug

Cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u narednim godinama i dalje će biti visoke i u najboljem slučaju se može očekivati da ostanu na sadašnjem nivou, izjavila je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Natalija Bogdanov. „To za Srbiju znači da će osnovni izvozni artikli – žita, uljarice i industrijsko bilje i dalje imati visoku cenu na tržištu“, rekla je Bogdanov na promociji novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

Prema njenim rečima, sve analize ukazuju da je teško verovati da će cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u narednom periodu opadati. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je ranije danas da su cene hrane u svetu tokom maja nešto pale, ali su i dalje na „uporno visokom nivou“. Ta agencija UN-a navodi da se visoke i hirovite cene prehrambenih proizvoda mogu očekivati i do kraja ove i tokom sledeće godine, kao posledica pada zaliha hrane i skromnog rasta proizvodnje većine žitarica.

Osvrćući se na novu agrarnu politiku u Srbiji, Bogdanov je podržala mere za unapređenje stočarstva i malih poljoprivrednih gazdinstava, naglašavajući da su oni najsiromašniji deo agrara. Bogdanov je pozdravila dogovor vlade i zemljoradnika i istakla da je dobro što je prvi put zaustavljen pokušaj „da se politika menja usred godine“. Bogdanov je ocenila i da je bilo „neprofesionalno i neodgovorno“ saopštavati troškove i zarade po hektaru proizvodnje pšenice i kukuruza u ovom trenutku, a ne u momentu nastajanja troškova.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">