Prema prvim rezultatima žetve pšenice, koja od ovog vikenda počinje i na većim površinama, može se očekivati natprosečan rod i dobar kvalitet hlebnog žita u čitavoj Srbiji, a pogotovo u Vojvodini, izjavio je danas upravnik Odeljenja za strna žita pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo akademik Srbislav Denčić.

Imajući u vidu visoke prinose ječma kao i dobre rezultate posle prvih otkosa pšenice, možemo se nadati dobrom rodu, bez obzira na to što su poslednjih dana pred žetvu bile izuzetno visoke temperature vazduha, ponegde i do 35 stepeni Celzijusovih, rekao je Denčić Tanjugu.

Takvi vremenski uslovi neće naneti velike ekonomske štete ratarima jer je „zrno već bilo naliveno tako da će ono sad brže odavati vlagu“, objasnio je Denčić i napomenuo da bi ove velike vrućine mogle donekle da umanje prinos samo pšenice koja je posejana kasnije, odnosno u novembru.

Ukoliko žetva, u narednih deset do 15 dana koliko je potrebno da se obavi taj najznačajniji posao u ratarstvu, protekne bez nepredviđenih okolnosti, očekuju se prinosi pšenice od 3,7 do 3,8 tona po hektaru na području centralne Srbije i oko pet tona u Vojvodini.

Denčić je istakao da, uprkos tome što su hlebnim žitom jesenas posejane rekordno male površine od oko 475. 000 hektara, uz ovakav rod Srbija će imati potrebnih 1,8 miliona tona pšenice za sopstvene potrebe, a od 100. 000 do 200. 000 tona moglo bi da preostane za izvoz.

U skladu sa dobrim prinosima očekuje se i visok kvalitet pšenice kada je reč o „hlebno-pekarskim parametrima“, jer je pre svega period nalivanja zrna protekao u dosta povoljnim uslovima, tako da će i kvalitet hleba i drugih proizvoda od brašna biti vrlo dobar, rekao je Denčić.

On je izrazio zadovoljstvo i ovogodišnjom proizvodnjom na Institutovim poljima na Rimskim Šančevima kod Novog Sada, podsetivši da je ta naučna institucija usmerena na proizvodnju visoke kategorije semena najznačajnijih ovdašnjih ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">