Izvor: MONDO

OdštampajMake font size smaller Make font size default Make font size larger 15. septembar 2011. 12:49 > 12:53
Ministarstvo poljoprivrede Srbije je spremno da pomogne svim poljoprivrednicima i ne pristaje na ucene pojedinih proizvođača, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović. Malinari i hladnjačari treba da budu strateški partneri jer rade na istom cilju – da maline pre svega budu plasirane u inostranstvo, po cenama koje mogu da garantuju poslovanje i jednima i drugima, izjavio je Milovanović.

To je i državni i nacionalni interes, istakao je Milovanović i ponovio da samo dijalog i strateški, dugoročan i kooperantski odnos proizvođača malina i hladnjačara mogu dati rezultat. Komentarišući zahteve malinara sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga koji protestuju od subote, Milovanović je ocenio da je njihov zahtev za davanje subvencija od 26 dinara po kilogramu tog voća nerealan, i da kao takav ne može biti ispunjen. Kada je reč o zahtevu za proglašenje maline za strateški proizvod, on je kazao da mu nije najjasnije šta proizvođači podrazumevaju pod tim terminom, dodajući da pretpostavlja da se on zasniva na njihovoj ideji da taj proizvod dobije poseban status.

„Poljoprivredna proizvodnja se finasira različitim merama budžeta Ministarstva poljoprivrede, bez obzira na to o kojoj vrsti prozvodnje i kulture se radi“, rekao je Milovanović. Prema njegovim rečima, „poljoprivredna proizvodnja i politika su razdvojene od proizvođačkog uticaja poljoprivrednika, subvencije stoje na raspolaganju svima, bez obzira na to čime žele da se bave. To je čisto razdvajanje mešanja države u proizvođačku odluku poljoprivrednika i to je ispravna odluka“.

„Svaka grana poljoprivrede koja donosi profit ljudima koji se njom bave nam je bitna i zaslužuje da bude podržana sredstvima iz budžeta“, istakao je Milovanović. Ističući da proizvođači voća i hladnjačara moraju da uspostave kooperantski odnos, on je kao pozitivan primer naveo hladnjaču „Sirogojno kompani“ koja je sa malinarima juče postigla dogovor da već isplaćena akontna cena za malinu bude povećana za 10 dinara po kilogramu.

Milovanović je objasnio da je ta hladnjača povećala već isplaćenu otkupnu cenu na osnovu zaključenih ugovora o plasmanu malina u inostranstvo. Rešenje koje su najpre primenili hladnjačari iz Arilja, odnosno uzimanje povoljnih kredita preko Fonda za razvoj i obezbeđivanje sredstava za povećanje otkupne cene maline za 10 dinara u odnosu na inicijalnu, na raspolaganju je svim hladnjačarima u Srbiji, rekao je Milovanović.

On je naglasio i da otkupna cena za malinu nije bila jedina tema razgovora predstavnika hladnjače „Sirogojno kompani“ i njenih kooperanata, već i načini za unapređenje proizvodnje i kvaliteta maline, kao i produktivnosti. On je naglasio da je svako ko želi da se bavi poljoprivredom „dobrodošao i Ministarstvo poljoprivrede mu svojim budžetom i merama stoji na raspolaganju“.

Milovanović je napomenuo da Ministarstvo već osam nedelja, odnosno dva meseca, ima intenzivnu komunikaciju sa svim udruženjima proizvođača i hladnjačarima, kao i da je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović primio njihovu delegaciju još pre mesec i po dana. On je međutim demantovao navode Unije proizvođača maline i drugog jagodičastog voća da su prekjuče bili pozvani na sastanak sa ministrom poljoprivrede i premijerom, već da su samo pozvani na sastanak u Ministarstvo, te da ne stoje njihovi navodi da su „prevareni“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">