Ministarstvo poljoprivrede predložiće Vladi Srbije mere koje treba da doprinesu da privremeno zatvorene farme finansijski ne pate – da im se da besplatno po 300 kilograma kukuruza iz robnih rezervi, zeolit i da im se plati mleko čak iako se ustanovi da nije ispravno, najavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Golubović.
Glavni zadatak Vlade Srbije da sistem vrati u normalu, rekao je Golubović novinarima pred početak foruma o poljoprivredi koji su u Pres centru Tanjuga organizovali Fondacija Konrad Adenauer i Business Info Group .

On je dodao da uz adekvatne mere, sve može da se završi za četiri dana, ukoliko neko nema drugačiji interes.

Golubović je ukazao i da će međuregionalna saradnja dati efekte, najavljujući da će Srbija i Hrvatska najverovatnije potpisati sporazum o tome da se nominuje laboratorija u EU koja će biti jedina merodavna za ceo region, što će ministar poljoprivrede Goran Knežević sledeće nedelje ponuditi i ostalim kolegama iz regiona.

Ceo region je u problemu, u Hrvatskoj je slična situacija kao i u Srbiji – „kojekakve laboratorije“ i interesne grupe počele su da se uključuju u rad nadležnih organa“, rekao je Golubović.

On nije mogao da prezicira kada će biti gotovi rezultati analiza u Holandiji jer tamo ima hiljade i hiljade uzoraka iz celog regiona, ali je obećano da će to biti u najkraćem mogućem roku.

Dobar kukuruz iz Robnih rezervi

Direkcija za robne rezerve završava kontrolu oko 180.000 tona kukuruza u javnim skladištima, i uzorci su uglavnom dobri, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Danilo Golubović.

Uzorci za koje se sumnja da imaju veće prisustvo aflatoksina biće dodatno analizirani, rekao je Golubović novinarima na skupu u Sava centru.

On je podsetio da je do juče zatvoreno 12 farmi u Srbiji i istakao da država zatvorene farme neće ostaviti na cedilu.

Dražavni sekretar je naglasio da bi za oko četiri, pet dana mogla da se stabilizuje situacija sa mlekom ako se bude odgovarajuće radilo na terenu, ako ne bude „huškača i onih koji unose nemir“.

Goluboviće je dodao da će uskoro stići rezultati superanalize mleka iz Holandije, koja je po ubrzanoj proceduri prihvatila uzorke iz Srbije, ali je ukazao da sve zemlje iz regiona šalju mleko tamo na ispitivanje, da se sada analizira na hiljade uzoraka, i da zato treba imati malo strpljenja da se dobiju rezultati.

Golubović je dodao da će rezultati odmah biti objavljeni.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">