Vlada Srbije usvojila je danas mere za prevazilaženje posledica suše. Mere podrazumevaju oslobađanje poljoprivrednika određenih finansijskih obaveza ili njihovo odlaganje, intervencije na tržištu da bi se obezbedila stabilnost u snabdevanju i cene, kao i novčanu pomoć poljoprivrednicima povećanjem podsticaja, navodi se u saopštenju sa sednice vlade.
Ističe se da mere omogućavaju dodatni poček (grejs period) od godinu dana za subvencionisane kratkoročne i dugoročne agrarne kredite, tokom kog poljoprivrednici neće vraćati glavnicu, a nastaviće ugovoreno plaćanje kamate.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva se oslobođaju plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2011. i 2012. godinu, navela je Vlada Srbije.

Vlada je odlučila da Republička direkcija za robne rezerve interventno kupi do 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu radi popunjavanja strateških rezervi, kao i da privremeno ukine carine i prelevmane na uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve.

Vlada i nadležna ministarstva će pratiti izvoz svih vrsta žitarica i u slučaju izvoza koji bi značajno ugrozio snabdevanje domaćeg tržišta biće preduzete odgovarajuće mere.

Podsticaji za tov junadi biće povećani sa postojećih 5.000 dinara po grlu na 10.000 dinara, a za tov svinja sa postojećih 500 dinara po grlu na 1.000 dinara do kraja godine.

Postojeći iznos premije za mleko od pet dinara po litru povećan je na sedam dinara za treći i četvrti kvartal ove godine, a do kraja godine biće proširen broj korisnika podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva ublažavanjem kriterijuma za sticanje prava na te podsticaje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Knežević: Pomoć poljoprivrednicima do 15 milijardi dinara

Za prevazilaženje posledic suše će biti obezbeđeno od 12 do 15 milijardi dinara, izjavio je danas resorni minisrar Goran Knežević.

On je podsetio da su mere usaglašene sinoć, na radnom sastanku premijera i ministara čiji će resori učestvovati u njihovoj realizaciji i izrazio uverenje da će sredstva za realizaciju mera biti pronađena.

„Imamo obećanje Ministarstva finansija i ostalih ministarstava da će sredstva biti pronađena u racionalnijoj preraspodeli sredstava koja su do sada korišćena u budžetu. Očekujemo da će do 15. septembra biti izvršen rebalans budžeta i da će sve obećano biti ispunjeno“, rekao je on.

Knežević je istakao da bi 10 mera koje će biti predložene na usvajanje bile „znatno izdašnije da nismo zatekli katastrofalnu situaciju u finansijama ovog ministarstva“.

Izrazio je očekivanje da će poljoprivrednici prihvatiti mere „kao racionalne i jedino objektivno moguće u ovom trenutku“ i da će „podržati napore Vlade i resornog ministarstva“ da im pomognu u saniranju posledica suše.

Knežević je precizirao da će biti predloženo da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koja su zaključila ugovore o kratkoročnim i dugoročnim kreditima kod kojih je Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo kamatnu stopu, omogući dodatni grejs period od godinu dana tokom kojih neće vraćati glavnicu, već samo kamatu.

Predloženo je, kako je dodao, i da se registrovana gazdinstva oslobode plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2011. i 2012. godinu, kao i da se lokalnim samoupravama u uputi zahtev da zemljoradnike oslobode plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za ovu godinu.

Otkup kukuruza

„Republička direkcija za robne rezerve treba interventno da kupi oko 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu, radi popunjavanja strateških rezervi, kao i da se privremeno ukinu carine i prelevmani na uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve“, rekao je Knežević.

U mere intervencije na tržištu, prema njegovim rečima, spada i dnevno praćenje izvoza poljoprivrednih proizvoda i žitarica, kako bi u slučaju izvoza koji bi značajno ugrozio snabdevanje domaćeg tržišsta preduzele adekvatne mere.

Ministar poljoprivrede je kazao i da je predviđeno da se udvostruče sredstva za tov junadi i svinja, pa će se tako do kraja godine za junice u tovu dobijati 10.000 dinara, a za svinje na 1.000 dinara po komadu.

„Premije za mleko biće povećane sa pet na sedam dinara za treći i četvrti kvartal ove godine“, rekao je on i dodao da je plan da se do kraja godine proširi broj korisnika podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva ublažavanjem kriterijuma za sticanje prava na podsticaj.

On je precizirao da je sada tim podsticajem obuhvaćeno oko 143.000 grla, a merom će biti obuhvaćeno dodatnih 40.000 grla.

„Ministarstvo poljoprivrede će danas izaći pred vladu i sa predlogom da se već za 10 dana krene sa akcijom distribucije regresiranog dizel goriva za poljoprivrednike“, rekao je Knežević.

Subvencije

On je istakao da „iako se radi o usmenom i neodgovornom obećanju bivšeg ministra Dušana Petrovića, datom bez pravog osnova, mi ćemo pronaći način da poljoprivrednici dobiju subvencije koje su im proletos obećane“.

Knežević je naveo da većina mera zahteva izmenu uredbi, zbog čega će se tokom vikenda pisati nove uredbe, kako bi se početkom sledeće nedelje održala vanredna sednica vlade na kojoj bi bile usvojene.

Ministar je kazao da još uvek nije utvrđeno koliko iznose štete od suše, jer su stigli samo neki izveštaji sa terena gde je šteta procenjivana na različite načine, kroz umanjenje prinosa ili u novčanom iznosu, ali je istakao da je „suša katastrofalna“.

On je kazao da će država učiniti sve da stabilizuje tržište i da će zbog toga biti intervencija, pre svega da bi se stabilisalo tržište stočne hrane, kako ne bi došlo do pokolja stoke ili povećanja cena mesa i drugih proizvoda.

Knežević je istakao da bi 10 mera koje će biti predložene na usvajanje bile „znatno izdašnije da nismo zatekli katastrofalnu situaciju u finansijama ovog ministarstva“.

On je izrazio je očekivanje da će poljoprivrednici prihvatiti mere „kao racionalne i jedino objektivno moguće u ovom trenutku“ i da će „podržati napore Vlade i resornog ministarstva“ da im pomognu.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">