Ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda i suše, u Srbiji se može očekivati dobar rod jabuke, kruške, breskve, šljive. Prve procene trgovaca ukazuju na to da bi zarada od izvoza voća mogla da premaši prošlogodišnjih 400 miliona dolara.

Stručnjaci očekuju da će voća biti više nego prošle godine. Uskoro počinje berba višnje, rod će, kako tvrde proizvođači, biti veći nego lane. Prve procene trgovaca ukazuju na to da bi i zarada od izvoza voća mogla da premaši prošlogodišnjih 400 miliona dolara.

Ako ne bude većih vremenskih nepogoda i suše, može se očekivati dobar rod jabuke, kruške, breskve, šljive.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Dragan Radivojević kaže da su vremenske prilike u prvoj polovini godine bile vrlo pogodne za većinu voćnih vrsta.

„Svi voćari koji su redovno i na vreme primenili odgovarajuće agro-tehničke mere mogu se nadati dobrom rodu“, kaže Radivojević.

Počinje berba višnje, stručnjaci se nadaju da će rod premašiti 70 hiljada tona.

„Ove godine očekujem 12 do 15 hiljada kilograma po hektaru“, kaže Milomir Ilić iz Vodnja, kod Smedereva.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika prošle godine najveći proizvođači višnje u Americi i Poljskoj ostali su bez roda. To je bio jedan od razloga zašto su trgovci našu višnju plaćali oko sto dinara za kilogram.

U selima na jugu Srbije, u Timočkoj krajini, u okolini Smedereva, očišćena su skladišta i nabavljena je ambalaža za preuzimanje višnje od voćara.

„U odnosu na prošlu godinu, rodilo je više za predeset odsto. Cene će zavisiti od velikih prerađivača i hladnjačara“, kaže Dragoslav Vučković iz Vodnja.

I na svetskoj pijaci se očekuje veća ponuda višnje od prošlogodišnje.

„Više robe na tržištu usloviće i nižu cenu, samim tim i niže otkupne cene, očekivanja su nekih 60 dinara po kilogramu, možda i sedamdeset“, kaže Predrag Oreščanin iz Udruženja hladnjača Srbije.

Prošlogodišnji izvoz višnje vredeo je 75 miliona evra, petinu u ukupnoj zaradi od izvoza voća.

Izvor: RTS
Autor: Radomir Vitanović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">