Reklama

Kompanija „Delta agrar“ očekuje da će ove godine u voćnjaku u Čelarevu ostvariti proizvodnju od ukupno 8.500 tona jabuka, za oko 2.000 tona više nego lane, izjavila je direktorka marketinga „Delta agrara“ Julka Toskić.

Voćnjak „Delta agrara“ u Čelarevu trenutno se prostire na 350 hektara (ha) i na njemu se gaji šest sorti jabuka, od kojih su dve relativno nove na domaćem tržištu – „gala“ i „breburn“, navela je direktorka Toskić za Tanjug, dodajući da je na tom imanju na 40 ha zasejana i klupska jabuka „modi“.

Toskić je istakla da je u 2011, koja je za jedan deo voćnjaka bila peta proizvodna godina kada se ostvaruje pun rod, na pomentom imanju kod sorti „gala“ postignut prinos od 70,5 tona po ha, a u sorti „breburn“ blizu 75 tona po ha.

Preko 85 odsto jabuka koje se dobiju ovakvom savremenom intenzivnom proizvodnjom, su plodovi prve klase, koje svojim kvalitetom mogu naći mesto na policama maloprodajnih lanaca bilo gde u Evropi i Rusiji, ukazala je Toskić.

„Delta agrar’ je izvezao više od 8.000 tona jabuka roda 2011, jer ta kompanija, pored vlastite proizvodnje otkupljuje jabuke i od proizvođača iz Srbije“.

Protekle godine najviše robe plasirano na tržište Rusije i Evropske unije (EU), prevashodno Rumunije.

Akcenat u ovoj godini će, kako je naglasila Toskić, biti na povećanju izvoza u zemlje EU.

Toskić je navela kako je uprkos mrazevima početkom aprila, ceo ovogodišnji rod jabuka u Čelarevu sačuvan zahvaljujući visokoj tehnologiji.

„Ova tehnologija, između ostalog, podrazumeva da se u voćnjaku nalazi i sistem za zaštitu od ranih prolećnih mrazeva, koji je ove godine početkom aprila kada su bile niske temperature, paljen dve noći u delu voćnjaka koji je bio u punom cvetanju“, navela je Toskić.

Toskić je kazala i da „Delta agrar“ ostvaruje dve vrste kooperacije sa poljoprivrednim proizvođačima, od kojih se jedna višegodišnja odnosi na otkup jabuka „koje kvalitetom mogu da pariraju standardima kvaliteta koji postavljaju maloprodajni lanci“.

„Delta agrar“ je pre godinu dana počeo i podizanje voćnjaka u kooperaciji, nudeći prenos tehnologije koja je primenjena u voćnjaku u Čelarevu , navela je Toskić.

Toskić je ukazala da ta tehnologija daje „neosporno visoke i stabilne prinose po hektaru“ i istakla da „Delta agrar“ garantuje otkup celokupnog roda u narednih 15 godina, te pruža sigurno tržište proizvođaču.

„Jedino što od njih očekujemo jeste da kada se voćnjak zasnuje, svu svoju pažnju, znanje i umeće koncentrišu na to da proizvedu što više i što bolju jabuku“, rekla je direktorka.

„Delta agrar“ kao velika kompanija svake godine proširuje svoj voćnjak za 50 do 100 hektara i u mogućnosti je da u Italiji, odakle se nabavljaju visokokvalitetne sadnice, izbori najpovoljnije uslove za kupovinu tih sadnica, a te uslove nudi i kooperantima, dodala je Toskić.

Među poljoprivrednicima vlada veliko interesovanje za taj vid saradnje, te je u ovom trenutku završeno sa podizanjem prvih 50 ha voćnjaka u kooperaciji, rekla je Toskić.

Toskić je zaključila da su sada, s obzirom da osnivanje jednog hektara takvog jabučnjaka podrazumeva solidna finansijska sredstva, na potezu poslovne banke koje će izaći sa uslovima kreditiranja i tako pomoći proizvođačima da se u što većem broju odazovu na ponudu kooperacije.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">