Goran Ješić izjavio je da će Vojvodina, kada Srbija pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, biti proglašena za netolerantan region za GMO.

„U momentu kada Srbija pristupi STO, jer će tada morati da izbriše sva tri člana koja ograničavaju bilo kakav vid trgovine, predložio sam da, u skladu sa evropskim direktivama i procedurama, proglasimo Vojvodinu za netolerantan region za GMO“, rekao je vojvođanski sekretar za poljoprivredu.

Precizirao je da će se Vojvodina u prvom ili drugom kvartalu naredne godine proglasiti za netolerantan region i uvesti takve principe kontrole da se ne mogu uspostaviti GMO, naročito u domenu kukuruza, jer bi to donelo štete merene desetinama milijardi dinara. „Za GMO ovde niko nema interes, ni veliki proizvođači poput Kostića i Miškovića, ni mali, jer prosto ne možete izvesti merkantilni kukuruz pošto se na granici kotroliše i ako se ispostavi da sadrži GMO ne može niko da ostvari profit od izvoza“, kazao je Ješić.

Prema njegovim rečima, u prilog najavljene odluke Vlade Vojvodine idu iskustva zemalja iz okruženja, koje prilikom pristupanja STO ništa nije sprečilo da proceduru oko uvodjenja GMO dovedu na takav nivo da je nemoguće gajiti takve organizme. Kao najočitiji primer naveo je Austriju, koja je u potpunosti zabranjena zona za promet GMO, a promet je zabranjen i u nekoliko županija u Hrvatskoj, Sloveniji i Madjarskoj, dok je problem sa GMO nešto izraženiji u Rumuniji.

„Apsolutno je neophodno da Srbija bude u STO, ali isto tako možemo iskoristiti iskustva zemalja koje su već tamo i sprečiti ulazak GMO na srpsko tržište, u ovom slučaju na tržište Vojvodine“, rekao je Ješić. Govoreći o Predlogu zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju, Ješić je rekao da je stav Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu da je to zakonsko rešenje loše napisano i da bi ga trebalo povući iz procedure i doraditi.

„To je jako važan zakon koji finansijski treba da predvidi kako će izgledati agrarni budžet u narednih pet godina u Srbiji i da stvori uslove za predvidivost i izvesnost proizvodnje.

Izvor: SEEbiz

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">