Ukupna vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u 2013. godini procenjuje se na 5,2 milijarde dolara, što je 26,4 odsto više nego prošle godine, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS). …
Prema prvim analizama Udruženja za poljoprivredu PKS, najveću udeo u ukupnoj vrednosti domaćeg agrara imao je rod od 5,9 miliona tona kukuruza, čija je vrednost procenjena na 1,4 milijarde dolara, odnosno 62 odsto više nego lane.

Veliki udeo imali su i suncokret sa procenjenom vrednošću roda od 230,9 miliona dolara, soja sa 193,1 miliona dolara, krompir sa 190 miliona dolara, šljive sa 149,4 miliona dolara, maline sa 143 miliona dolara i šećerna repa sa 131,3 miliona dolara.

Iz PKS-a podsećaju da je suša u ovoj godini doprinela smanjenju prinosa, u odnosu na očekivane, kao i odnosu na višegodišnje proseke, posebno ekonomski najznačajnijih biljnih kultura (kukuruza, soje i suncokreta) koje su imale manji rod od 10 do 30 procenata.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">