Reklama

Vlada Srbije usvojila je uredbe za unapređenje stočarstva, kao i podsticaje za podršku poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji. Kada je o stočarstvu reč, subvencija za tov iznosi 500 dinara po grlu tovljenika, a za nabavku osnovnog stada u svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu po grlu „ide„ od 5.000 do 10.000 dinara.

Pravo na podsticaje za tovne svinje poljoprivrednik ostvaruje jednom za period trajanja tova i to nakon završetka tova, u iznosu od 500 dinara po grlu, za najmanje 10 grla u tovu čija je prosečna telesna masa iznad 90 kilograma. Podsticaji se ostvaruju ako je tovno grlo namenjeno za proizvodnju mesa predato klanici nakon stupanja na snagu uredbe. Zahtevi se podnose Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu do 31. decembra 2012. godine, na obrascu – Zahtev za podsticajna sredstva za tov svinja za 2012. godinu, koji je odštampan uz uredbu i čini njen sastavni deo. Uz zahtev se podnosi kopija prijemnice izdata od klanice i kopija uverenja o zdravstvenom stanju životinja overene od nadležnog veterinarskog inspektora. Uprava nakon administrativne kontrole podataka utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom. Podsticaji se isplaćuju na namenski račun korisnika sredstava otvoren kod poslovne banke, po sprovedenom postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova. Pravo na ovu vrstu državbe pomoći imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici i pravna lica. Registrovani poljoprivredni proizvođači podsticaje mogu da koriste za nabavku nazimica i nerastova starosti od pet do osam meseci.

Kada je reč o nabavci osnovnih stada, bespovratna sredstva iznose 10.000 dinara po kvalitetnom priplodnom grlu ukoliko je grlo kupljeno nakon stupanja na snagu ove uredbe i ako poljoprivrednik to grlo koristi za dalju reprodukciju na sopstvenom gazdinstvu u naredne četiri godine.

Bespovratna podsticajna sredstava za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu koriste se za šilježice, šilježane, dviski i dvizaca, starosti od šest do 18 meseci i iznose 5.000 dinara po kvalitetnom priplodnom grlu.

Poljoprivredni proizvođač moći će da ostvare podsticaje ukoliko je grlo kupio nakon stupanja na snagu ove uredbe i ako to grlo koristi za dalju reprodukciju na sopstvenom gazdinstvu u naredne tri godine. Zahtevi se podnose se Upravi za agrarna plaćanja do 31. oktobra 2012. godine. Neophodan je račun i otpremnica za kupljeno kvalitetno priplodno grlo, a za uveženo grlo i ujedinstvena carinska isprava. Takođe i overena kopija uverenja o poreklu i proizvodnim osobinama grla.

Do 31. oktobra podnose se i zahtevi za uredbe o korišćenju podsticaja za podršku poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji kroz sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2012. godini. Država će, naime, finansirati 50 odsto troškova plaćene sertifikacije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Korišćenje podsticaja odnosi se na pokrivanje dela troškova sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima za bezbednost i kvalitet hrane (ISO 22000, BRC, IFS, GOST-R, HALAL, KOSHER, GLOBALG.A.P.), kao i za proizvode dobijene po metodama organske proizvodnje i proizvode sa oznakom geografskog porekla. Korisnik može podneti samo jedan zahtev za jednu ili više sertifikacija, s tim da ukupan iznos podsticaja po korisniku ne može biti veći od 300.000 dinara. Sredstva mogu koristiti registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, udruženja građana i privredna društva, ukoliko imaju dokaz o sertifikaciji izdat u 2012. godini.

S. G.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">