Izvor: Tanjug

Skupština grada Jagodine organizovaće 15. avgusta u Sportskoj hali „Jasa“ u ovom gradu javnu podelu 210 visoko mlečnih i visoko steonih junica simentalske pasmine, koje su kupljene u nemačkoj pokrajini Bavarska, saznaje danas Tanjug u Informativnoj službi grada.

Junice su za poljoprivrednike besplatne, a za njih konkurišu 1.272 domaćinstva Jagodine, koja u svojim štalama imaju jednu ili više krava. Toga dana biće izvučeni i poljoprivrednici koji će dobiti telad od ovih junica, najavili su nadležni. Junice su stigle 16. jula specijalnim vozilima i nalaze se u karantinu u Raskoj.

Šef katedre za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Gligorije Trifunović, koji je bio na čelu tima za odabir junica, izjavio je novinarima da su „junice izuzetnog kvaliteta, steonosti tri do šest meseci, i već u prvoj laktaciji daju oko 6. 000 litara mleka, a kasnije između 8.000 i 9.000 litara“.

„Posetili smo oko 100 farmi i pregledali više od 2.000 grla, u čemu nam je pomogla i Selekcijska i matična služba Bavarske, i ovo je do sada najviši kvalitet grla goveda koji je u ovolikom broju stigao u Srbiju“, rekao je Trifunović. Ističući da nije uzeta ni jedna junica koja daje ispod 6.500 litara mleka, a ima primeraka koje daju i više od 9.000 i 10.000 litara, Trifunović je dodao da mu je „posebno drago što ovakav kvalitet goveda stiže u Srbiju“.

Odluka o kupovini i besplatnoj dodeli junica poljoprivrednicima Jagodine doneta je u februaru, na predlog gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića – Palme, posle posete poljoprivrednika Međunarodnom sajmu u Parizu „sa ciljem poboljšanja rasnog sastava goveda u ovom delu Srbije i zapošljavanja mladih poljoprivrednika na selu“. Junice su koštale 50 miliona dinara za koliko se grad, odlukom Skupštine, zadužio kod banke.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">