Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić potpisao je danas 50 novih ugovora za navodnjavanje u Vojvodini, u ukupnoj vrednosti od 18 miliona dinara.

„Od početka godine do danas podelili smo 102 miliona dinara na 240 korisnika, čime je obezbeđeno navodnjavanje novih 3 hiljade hektara oranica i voćnih zasada u Vojvodini“, istakao je Goran Ješić dodavši da do kraja godine, vojvođanski poljoprivrednici na raspolaganju imaju još 73 miliona dinara za nabavku sistema za navodnjavanje.

Ugovori su potpisani u Maradiku, na jezeru Šelevrenac, jednom od 16 jezera u Pokrajini koja su osposobljena za navodnjavanje u voćarstvu, povrtarstvu i za intenzivno navodnjavanje.

„Ulaganjem u kapitalne investicije, odnosno zaštitne mreže, sisteme za navodnjavanje, mehanizaciju, plasteničku i stočarsku proizvodnju, možemo biti konkurentni sa proizvođačima u okolnim zemljama“, naveo je Ješić istakavši da subvencija po hektaru jeste važna, ali ne i od presudne važnosti za to da li ćemo biti konkurentni sa svojim proizvodima.

Ješić je dodao da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i narednih godina nastaviti da podržava poljoprivrednike u Vojvodine preko konkursnih linija koje su ove godine pokrenute. Kao i do sada, Sekretarijat će obezbeđivati 60 odsto bespovratnih sredstava, a preko Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i novoosnovanog Fonda za razvoj AP Vojvodine, čija sredstva su najvećim delom usmerena ka poljoprivredi, korisnicima će biti omogućeno da na lakši i jeftiniji način obezbede svoje učešće od 40 odsto.

Ješić je pozvao predstavnike opština u Vojvodini da se mnogo više aktiviraju i da budu ašurniji u obaveštavanju poljoprivrednika o konkursima koje raspisuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodprivredu i šumarstvo, te da poljoprivrednicima, kada je to potebno, pomognu prilikom popunjavanja konkursne dokumentacije.

Izvor: Pokraijnski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">