Ministarstvo poljoprivrede je predložilo da se iz budžeta naredne godine za organsku proizvodnju opredeli 400 miliona dinara, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Dejan Krnjajić.
On je na konferenciji o mogućnosti bržeg razvoja organske proizvodnje u Srbiji, rekao da će taj novac biti podsticaj za one koji žele da ulažu u organsku proizvodnju u Srbiji.

„Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije prepoznaju organsku proizvodnju kao veoma važnu oblast, koja može da plasira svoje proizvode u svetu“, rekao je Krnjajić.

Savetnica za organsku poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Milić izjavila je da će kroz zakon o podsticajima poljoprivredi i ruralnom razvoju opredeliti subvencije za organsku proizvodnju, što će biti dugoročno rešenje i pomoći onima koji žele time da se bave.

Ona je navela da je završen tekst Nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje i da će se uskoro naći u javnoj raspravi, a da će do kraja oktobra biti završene izmene i dopune zakona o organskoj proizvodnji.

Milić je najavila i da će Ministarstvo poljoprivrede pooštriti kontrolu organskih proizvoda u Srbiji.

Prema njegovim rečima, organska proizvodnja ima velike mogućnosti u Srbiji i da su obradive površine povećane ove godine za oko 76 odsto.

„Tržište organskih proizvoda u svetu je tri puta povećano u zadnjih deset godina“, rekla je Milić i dodala da je ta oblast najbrže rastući prehrambeni sektor i da može biti rešenje za egzistencijalne probleme ruralnog stanovništva.

Ona je dodala da će razvoj domaćeg tržišta biti cilj Ministarstva i da je organskoj proizvodnji potrebna podrška države, jer se efekti rada vide posle par godina, a zahteva veće troškove i veće učešće radne snage.

Predsednica Upravnog odbora Nacionalnog udruženja „Serbia organica“

Nada Mišković izjavila je da organska proizvodnja zauzima sve značajnije mesto u budućnosti Srbije i da je to šansa za domaće proizvođače na evropskom i svetskom tržištu.

Ona je rekla da je prosečna organska proizvodnja u Srbiji pet tona po hektaru, što je isto kao u EU, a Srbija tu može da iskoristi svoju šansu jer ima više prednosti kao što su klima, bidiverzitet, autohtona semena.

Srbija ima veliki broj mladih koji žele da se bavi organskom proizvodnjom, rekla je Mišković i dodala da očekuje da će im Vlada Srbije pružiti šansu i podršku.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">