Reklama

Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođaći jabuka

U kompaniji Delta holding rekli su da do sada nisu imali mogućnost izvoza jabuka u Kinu zbog nedostatka neophodnih međudržavnih sporazuma, a da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara vrata za izvoz voća u Kinu bez carinskih barijera.

“Sporazum predstavlja značajnu poslovnu priliku za proširenje i bolji plasman naših proizvoda. Godišnje proizvodimo 30.000 tona jabuka, a naš fokus je na visokom kvalitetu i širenju na nova tržišta. Sada plasiramo jabuke u više od 30 zemalja širom Evrope, Afrike i Azije, gde smo prepoznatljivi po izvrsnosti i pouzdanosti“, rekli su u Delti.

Sporazum o slobodnoj trgovini obuhvata 10.412 proizvoda čiji će izvoz iz Srbije u Kinu biti postepeno liberalizovan u narednih desetak godina, a najveće šanse za plasman na to tržište imaju vina, rakije, goveđe meso, borovnice, suve šljive i jabuke. Cene jabuka na kineskom tržištu, kako su naveli u kompaniji Delta, mogu znatno varirati, zavisno od mnogih faktora, kao što su sezona, kvalitet, sorta jabuke, tekuća potražnja i ekonomska klima.

”Kina je jedan od najvećih proizvođača i potrošača jabuka na svetu, što znači da tržište može biti veoma konkurentno, naročito za uvozne jabuke koje često moraju da budu premijum kvaliteta da bi opravdale više cene. Ključno za procenu isplativosti izvoza jabuka u Kinu jeste detaljno razumevanje tržišnih uslova, uključujući tarife, fitosanitarne regulative i preferencije potrošača“, rekli su u Delti.

Na pitanje da li bi transport robe do Kine mogao biti problem u toj kompaniji kažu da, iako prolazak kroz Sueski Kanal može predstavljati logistički izazov zbog prometnosti i mogućih zastoja, logistički timovi Delte rade na optimizaciji transportnih ruta kako bi osigurali pouzdan i efikasan transport do Kine.

Vlasnik i direktor firme Ćirić agro MĐŽ iz Titela Milan Ćirić, koji jabuke proizvodi na 250 ha, rekao je da je zadovoljan mogućnošću da se otvara još jedno tržište, ali da je prošlogodišnji rod skoro sav prodao.

”Godišnje proizvedem 20.000 tona jabuka i izvozio sam po ceni od 90 centi do nešto više od jedan evro po kilogramu, od Egipta do Indije. Zadovoljan sam, godina će se pozitivno završiti ali zarada neće biti izuzetno visoka zbog visokih proizvodnih troškova“, rekao je Ćirić. Jabuke će Srbija moći da izvozi u Kinu bez carine čim sporazum stupi na snagu, a sadašnja carina je 10 odsto.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">