Reklama

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je sinoć da je poljoprivrednicima za pomoć u saniranju posledica suše namenjeno oko 150 miliona evra.
Knežević je za Radio televiziju Srbije rekao da je to u poslednjih 20 do 25 godina najveća pojedinačna pomoć za poljoprivrednike i da je u teškim ekonomski uslovima urađeno najviše što se moglo.

„Očekujemo da ovim merama koje smo doneli na prethodnoj sednici vlade u najskorije vreme pomognemo seljacima i da omogućimo poljoprivrednim gazdinstvima da što lakše i na bezbolniji način prebole posledice suše“, rekao je ministar.

Knežević je najavio da bi uredbe, koje će omogućiti da se primene mere za saniranje posledica suše a Vlada Srbije ih donela ove nedelje, trebalo da budu usvojene u četvrtak, na sednici vlade.

„Situacija je takva kakva jeste i ona je vrlo ozbiljna, a posledice suše su katastrofalne – umanjen je rod kukuruza i soje za nekih 50 odsto, a u isto vreme šećerne repe negde od 25 do 40 odsto“, rekao je on.

Knežević je rekao da ćemo Zakonom o podsticajima u poljoprivredi, koji će do kraja septembra da bude javnoj raspravi „da pokušamo da uredimo ambijent da bi on bio praktično bio prepoznatljiv za poljoprivrednike“.

Uz podsećanje da su posledice suse bile katastrofalne i da se šteta može meriti stotinama miliona evra, on je objasnio da je na ime pomoći urađeno sve što se moglo, jer je državi za normalno funkcionisanje „potrebno da se do kraja godine zaduži za 2,5 milijardi evra“.

Uz napomenu da je svakodnevno u kontaktu sa udruženjima poljoprivrednika, Knežević je naglasio i značaj stimulisanja investicija u navodnjavanje.

„Naša agrarna politika se zasniva na nekoliko stvari – prva je povećanje agrarnog budžeta, druga je predvidljivost ambijenta za poslovanje poljoprivrednih gazdinstava i treće stvar su investicije“, rekao je ministar.

Knežević je naglasio da je najvažnije to što ćemo „u narednom periodu podsticati što više investicija, između ostalog i investicije u navodnjavanje“.

Prema njegovim rečima, time će poljoprivredni proizvođači imati praktičan motiv da investiraju u sisteme za navodnjavanje a time podižu svoje prinose „a samim tim učine i državi i sebi“.

Knežević je naveo da resorno ministarstvo ne može „precizirati ili narediti poljoprivrednicima koje će kulture sejati“, ali možemo savetovati i podsticati, „odnosno subvencionisati određene kulture u određenim područjima i to ćemo uraditi“.

„U najskorije vreme napravićemo mapu Srbije gde ćemo kazati da je u određenom području, po savetima stručnjaka, najbolje da se gaje određene kulture, na drugom delu (Srbije) druge i takav će biti i sistem subvencioniranja“, rekao je on.

Vlada Srbije usvojila je 23. avgusta mere za prevazilaženje posledica aktuelne suše u poljoprivredi i odlučila da Republička direkcija za robne rezerve interventno kupi do 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu, u cilju popunjavanja strateških rezervi.

Kako je saopšteno posle sednice vlade, usvojene su i mere za prevazilaženje posledica aktuelne suše, koje se odnose na oslobađanje poljoprivrednika od nekih finansijskih obaveza ili na njihovo odlaganje.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">