Srpski agrar će prema budžetu za 2012. godinu dobiti 30,3 milijarde dinara, što je za 9,2 milijarde više nego prošle godine poručuje Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

– Najviše novca i ovoga puta biće izdvojeno za podsticanje stočarstva. Poljoprivrednici i dalje mogu da računaju na premije za mleko u iznosu od pet dinara po litri, a neće biti promene ni kod davanja po umatičenom grlu od 25.000 dinara – kaže Milovanović.

O visini subvencija za ratarsku proizvodnju i površinama za koje će one biti isplaćivane, govoriće se ovog meseca. – Cilj je da se u ovoj godini proizvede više industrijskog bilja koje bi preradile naše fabrike i tako se povećao izvoz. Važno je naglasiti da će ratarske subvencije od 14.000 dinara po hektaru koje su isplaćivane za površine do 100 hektara biti u celosti isplaćene do kraja januara – kaže Milovanović. On dodaje i da će u ovoj godini država nastaviti da podstiče višegodišnje zasade za šta je izdvojeno milijardu dinara, kao i da je agrarnim budžetom predviđeno i podsticanje osiguranja u poljoprivredi i širenje javnih skladišta, kako silosa, tako i hladnjača.

– Novim budžetom predviđena su i sredstva za agronome savetodavce čija je uloga da pospeše efikasnost poljoprivrednika i na taj način doprinesu povećanju proizvodnje, što za krajnji cilj ima i povećanje zarade našeg agrara. A para će biti i za šumarske inženjere koji tek treba da počnu da rade na poslovima na kojima će biti angažovani – poručuje Milovanović.

Prema njegovim rečima Ministarstvo očekuje da će se u ovoj godini više proizvoditi, ali i više izvoziti naročito u zemlje Evropske unije, zemlje CEFT-a sporazuma, Rusku Federaciju i Azerbejdžan.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">