Veliki problem proizvođača loznog sadnog materijala u Srbiji je zabrana izvoza u zemlje Evropske unije, kao i nedavna zabrana izvoza voćnih sadnica u Hrvatsku, istaknuto je na sednici Grupacije za preradu i promet voća, povrća, šumskih plodova i voćnog sadnog materijala Udruženja za poljoprivredu PKS, održanoj u Velikoj Drenovi.
U radu sednice, prenosi sajt Privredne komore Srbije, učestvovao je veliki broj proizvođača, nadležni iz Ministarstva poljoprivrede, kao i predstavnici poljoprivredne inspekcije Rasinskog okruga.

Ukazujući na problem ovog izvoza u EU, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS, rekao je da EU, preko Uredbe (odnosno liste) 3, izriče zabranu svim zemljama koje nisu članice EU da objavljaju izvoz loznog sadnog materijala u zemlje EU.

Po njegovim rečima, obrazloženje ne postoji, osim da je to ekonomska mera koja će se promeniti onog momenta kada Srbija i zvanično postane članica EU. On je istakao da ova mera ima ozbiljne posledice na domaću proizvodnju koja se praktično orijentisala samo na izvoz u Rusku Federaciju.

Kako je rečeno na sastanku, izvoz voćnog sadnog matrijala nema ovu vrstu zabrane, pa se voćne sadnice nesmetano izvoze u zemlje EU. Iuzetak je jedino Hrvatska koja je nedavno izrekla meru zabrane uvoza voćnih sadnica iz Srbije, i koja je to obrazložila činjenicom da ne postoji potpuna usaglašenost propisa, naročito u pogledu sertifikacionih šema.

Delegacija Srbije koja je boravila u Hrvatskoj upoznala je nadležne u ovoj susednoj zemlji, sa propisima koji regulišu proizvodnju i uslove za njeno obavljanje, kontrolu i promet sadnog materijala. Postignut je dogovor da će se sačiniti stručni izveštaj i da će hrvatska strana u najkraćem roku saopštiti svoju konačnu odluku.

Milada Lukešević, samostalni savetnik za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS, učesnike sednice je upoznala sa proizvodnim rezultatima i spoljnotrgovinskom razmenom sadnog materijala, čiji je izvoz u prošloj godini iznosio 8,93 mil USD, a uvoz je bio 7,08 mil USD.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saopštili da će na skriningu koje će se održati u oktbru ove godine u Briselu ponovo pokrenuti pitanje izvoza loznih sadnica u Evropsku uniju, a pored toga su istakli da će se tada započeti proces izmena Zakona o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja i njegovo usklađivanje sa regulativom Evropske unije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">