Ministarstvo poljoprivrede Srbije danas je objavilo da je preventivno zabranjeno stavljanje u promet sirovog mleka sa 27 farmi i 46 porodičnih gazdinstava.
Kako se navodi na sajtu tog ministarstva www.mpt.gov.rs, ta mera je doneta jer je u toku vanrednih kontrola, koje su i dalje u toku, „postavljena sumnja u način ishrane i kvalitet hrane za životinje“.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je obavestilo vlasnike farmi i proizvođače mleka da uzorke mogu uzimati isključivo veterinarski inspektori Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede sa legitimacijom i zakonskim ovlašćenjima.

Napominje se da je tom ministarstvu prijavljeno da su neovlašćena lica uzimaju uzorke mlečnih proizvoda na farmama muznih krava i kod proizvođača mleka.

Nakon informacija da se u mleku nalazi povećan procenat aflatoksina Ministarstvo poljoprivrede je započelo kontrolu farmi i proizvođača mleka u Srbiji.

Procena rizika radi privremene izmene graničnih vrednosti

Neophodno je uraditi procenu rizika kako bi se razmotrila potreba privremene izmene graničnih vrednosti aflatoksina M1 u mleku, pod uslovom da se ne ugrožava zdravlje stanovništva i da se postignu standardi Evropske unije od 0,05 mikrograma po kilogramu, zaključeno je na trećem sastanku Radne grupe za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje.

Na sastanku je dogovoreno i da treba nastaviti sa doslednom primenom predloženih mera vezanih za smanjenje aflatoksina M1 u mleku, uključujući meru uvođenja zdrave hrane u ishranu životinja primenom apsorbenata uz odgovarajuću evoluaciju rezultata.

Odlučeno je i da se nastavi i pojača monitoring svih elemenata proizvodnje hrane za životinje i mleka radi sagledavanja realnog stanja u ovoj oblasti, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Radna grupa podržavala je predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da Vlada Srbije odobri distribuciju kukuruza iz robnih rezervi držaocima muznih grla.

Višegodišnji Imlekov rekorder Rajko Zec iz Odžaka kaže za Radio – televiziju Vojvodine da zato što mu je jesenas kukuruz podbacio i za 300 odsto, stočnu hranu za mlečna grla stalno mora da dokupljuje, na čemu ne štedi. Uveren je da je mleko sa njegove farme bezbedno, što po njemu potvrđuje i mlekara koja nije ni za dan prekidala otkup.

Imlek je dobrom delu svojih kooperanta obezbedio i apsorbente za neutralizaciju aflatoksina, a od početka mlečne krize je optkupljivao sve mleko sa farmi sa kojima ima ugovor.

Nakon što je za 24 sata obustavila preuzimanje od proizvođača, Subotička mlekara je po preporuci Ministarstva poljoprivrede nastavila sa otkupom i sumnjivog mleka, koje će se posebnim tehnološkim postupkom preraditi u mleko u prahu.

Za smanjeni otkup mleka odlučio se Somboled , u vlasništvu hrvatskog Dukata, zbog drastično manje prodaje. Farmeri koji su pored potrošača najveći gubitnici u mlečnoj krizi, tražili su preko svojih udruženja da država između ostalog usglasi Pravilnike o prisustvu aflatoksina u stočnohj hrani i prisustvu toksina u mleku, kako bi se ispravio apsurd da se zakonski ispravnom hranom pije zakonski neispravno mleko.

Izvor: Beta,RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">