Domaća piva, iako bi trebalo, ipak nisu najjefitnija koja se mogu kupiti u Srbiji, već su to uvozna, među kojima prednjače ona uvezena iz Mađarske, Poljske, ali i Francuske!?

Zašto je domaće pivo u Srbiji skuplje od uvoznog? Iako u Srbiji postoji viševekovna tradicija proizvodnje piva, zbog čega bi se logično očekivalo da je i konkurencija takva da je domaće pivo najpristupačnije domaćim potrošačima, ispostavilo se da su silne dažbine i državni nameti doveli do toga da na našem tržištu, i pored trgovačkih marži, troškova uvoza, transporta i distribucije, jeftinije pivo iz uvoza!

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da „svaki zaposleni u privatnom sektoru izdržava dve i po osobe iz javnog sektora, odnosno 1.180.000 ljudi finansira više od 2.500.000 penzionera, socijalnih slučajeva ili zaposlenih u državnoj administraciji. A teret koji se prebacuje na privredu na kraju snose potrošači“. Cene domaćih kreću se od 59,99 do 80,99 dinara u limenkama, odnosno od 41,99 do 60,99 dinara za flaširana. Na vrhu liste jeftinih piva pored mađarskih se nalaze i piva iz Poljske i Francuske.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, smatra da je to indikator „neopravdano visokih cena piva“ na tržištu Srbije.

– Odlično je što postoje tako jeftina piva, pa bi trebalo očekivati da, ako se istraje s njima, ona utiču na smanjenje cena domaćih na realniji nivo – dodaje on.

Da je proizvodnja piva u Srbiji veoma skupa, pokazuje i primer na koji su nedavno ukazali naši mediji dok su pratili fudbalere Crvene zvezde na pripremama u Sloveniji. Naime, u rafovima tamošnjih marketa proizvodi srpskih pivara bili su daleko skuplji od lokalnih piva, bez obzira na razlike u kvalitetu.

Izvor: Kamatica

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">