Srbija je lider po cenama u regionu, najviše kada je reč o prehrambenim proizvodima, podatak je sajta makroekonomija. Monopolizovano tržište, prošlogodišnja suša i nedovoljne subvencije u poljoprivredi, doveli su do poražavajućeg prvog mesta, procenjuju stručnjaci.

Porast cena u Srbiji pratili su tanji novčanici, pa zato i ne čudi što je srpska potrošačka korpa praznija nego evropska i korpa naših suseda. To potvrđuju i podaci, koji kažu, dastanovnik Srbije godišnje pojede oko 15 kilograma svinjskog mesa, a stanovnik EU u proseku duplo više.Monopolizovano tržište, prošlogodišnja suša i nedovoljne subvencije u poljoprivredi, doveli su do poražavajućeg prvog mesta, procenjuju stručnjaci.Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije kaže da problem treba tražiti i u niskim subvencijama koje su tri do pet puta niže u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, kako po glavi stanovnika tako po hektaru obradivih površina.

Cene je krojila i prošlogodišnja suša, kažu pojedini ekonomisti. Ipak, njihove prognoze su optimistične.Ekonomista Goran Nikolić kaže da je od početka godine zabeležen veoma nizak rast cena praktično stagnaciju.“Imajući u vidu da je na pomolu dobra poljoprivredna godina, možemo očekivati da će cene hrane značajno usporiti tako da ove godine možemo očekivati relativno spor rast cena hrane“, kaže Nikolić.Za godinu dana u Srbiji je hrana poskupela čak 12,99 odsto, Makedoniji 5,3, Crnoj Gori 6,5. Sloveniji 3,3 a Hrvatskoj 6,5 odsto. Istovremeno, električna energija čija cena takođe ulazi u vrednost prehrambenih namirnica, pored Hrvatske, najmanje je porasla u Srbiji.Porast cena za zaštitnike potrošača nije iznenađenje jer su to najavljivali, kako kažu, i to na sav glas. Ocenjuju da je srpsko tržište monopolizovano i zatvoreno.“Nedopustivo je da su cene proizvoda domaćih proizvođača kud i kamo veće u odnosu na iste proizvode u zemljama u okruženju i onda vam prosto para uši i smeta podatak da je ulje u Srbiji poskupelo 15 odsto, a u Makedoniji svega jedan odsto, a to je naš proizvođač“, kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).Na stabilniju poljoprivrednu politiku, bolju ponudu i pad cena, najveći uticaj imaće, procenjuju stručnjaci, nastavak evrointegracija i konkurencija.

Izvor: www.rts.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">