U protekla tri meseca kupovali smo povrće i voće koje je uglavnom dolazilo iz Makedonije, zatim iz Hrvatske, Turske, Slovenije, Grčke i Crne Gore. Uvoz će se, prema procenama, povećati od Nove godine zbog liberalizacije tržišta i manjka staklenika i plastenika u Srbiji.

Jedemo uvoznu papriku, brokoli, tikvice, beli i crni luk, paradajz i šargarepu. U protekla tri meseca u Srbiju je, prema podacima Uprave carina, uvezeno skoro 6.000 tona povrća. To nisu ogromne količine, ali se nameće pitanje zbog čega Srbija ima potrebu da uvozi paradajz, paprike ili tikvice u ovo doba godine po ceni od 80 do 160 dinara, a da se to povrće ne proizvodi u domaćim plastenicima. Evica Mihaljević, direktorka Poslovne zajednice za voće i povrće, kaže da Srbija nema dovoljno plastenika i staklenika za proizvodnju povrća. ”U narednom periodu prioritet bi trebalo da bude podmirivanje bar domaćih potreba za povrćem, jer imamo ogromne potencijale, navodi Mihaljević. Milan Prostran, agrarni ekonomista, kaže da dobar deo zemalja iz kojih Srbija uvozi poljoprivredne proizvode odobrava velike podsticaje proizvođačima, što im daje mogućnost da budu konkurentni i na našem tržištu.

”Zbog toga će povrtari posebno biti ugroženi od 1. januara, kada se liberalizuje tržište poljoprivrednih proizvoda, jer su izostale velike investicije u ovom sektoru prethodnih godina. Ista je situacija i sa voćem. Zato možemo očekivati veći uvoz i voća i povrća”, navodi Prostran. Prema podacima Uprave carina, u protekla tri meseca u Srbiju je uvezeno oko 48.000 tona voća. Mihaljević navodi da najveće količine čine citrusi, a da je svega oko 5.000-6.000 tona jabuka koje se koriste za industriju. ”Uvezeno je nešto kontinentalnog voća, ali veoma malo, jer ova godina nije specifična po uvozu voćnih vrsta koje se proizvode u Srbiji zbog dobrog roda”, navodi Mihaljević. Ona kaže da proizvodnja voća ide uzlaznom linijom za razliku od povrća. Kao primer navodi to što je u ovoj godini izvezeno oko 100.000 tona jabuka, ali i činjenicu da Srbija ostvaruje suficit u izvozu voća.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">