Reklama

Fabrika biodizela u Šidu je svečano otvorerna 2008. godine. Pre dve godine je prestala da radi jer Vlada, do danas, nije donela odluku o visini regresa za gorivo od uljane repice i suncokreta. Kapacitet fabrike je 100 000 tona godišnje a u nju je uloženo 20 miliona evra. Fabrika je konzervirana i mogla bi da se veoma brzo pokrene.

Biodizel se traži, vozači bi ga kupovali jer je ekološki čistije. Firma“Knez petrol“ iz Nemačke je uvozila ovo gorivo ali je odmah prestala kad je objavljeno da se na svaki litar uvodi akciza od 42 dinara! Umesto olakšice- kazna. Ova neočekivana fiskalna mera je u potpunoj suprotnosti sa obevezom koju je Srbija prihvatila posle konvencije u japanskom gradu Kjotu. Kao i mnoge države sveta Srbija je prihvatila obavezu da benzin i dizel postepeno zamenjuje biodizel gorivom i tako doprinese manjoj emisji štetnih gasova.

– Ovo je nečuveno. Sve članice Evropske unije podstiču brže smanjenje fosilnih goriva a jedino Srbija je uvela akcize! – izjavio je za naš sajt Srđan Knežević, vlasnik poznate firme „Knez petrol“ koja na važnim putnim pravcima ima pumpe za gorivo. Vlada Srbije ne poštuje i ne mari za preuzete obaveze. Nije joj nije stalo do ekološki čistih goriva. Govori se da je odluka o uvođenju akcize doneta na zahtev Naftne industrije Srbije koja kao monopolista ne želi konkurenciju na tržištu Srbije.

– Odluka o uvođenju akcize umesto regresa za biodizel nas je potpuno obeshrsabrila, – kažu u vođstvu Šidske fabrike. Dok Vlada ne pokaže da joj je stalo do razvoja domaće indusrtrije biodizel goriva, naša fabrika će ostati konzervirana, zakljkčuju ozlojeđeni inženjeri.

Autor: Zaharije Trnavčević
Izvor: http://www.znanjenapoklon.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">