Reklama

Groznica na tržistu žitaraca se stišava, ali cene ostaju i dalje visoke, a ionako napeta situacija izazvana nepovoljnim klimatskim uslovima, nastaviće se i u 2013, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Do krize na tržištu prehrambenih proizvoda nije došlo, od čega se najviše strahovalo, tokom leta, ali cene pšenice od 250 evra po toni i od 242 evra po toni kukuruza porasle su za 30 odsto na godišnjem nivou, što je odraz zabrinutosti u pogledu snabdevanja svetskog tržišta žitarica.

„Rast cena nije uspeo da racionalizuje evropsku potražnju uprkos očekivanjima. Ostaje da se vidi da li će se ostvariti predviđanja o očekivanom smanjenju potrošnje na tržištu Sjedinjenih Američkih Država“, izjavio je savetnik „Agritela“ Gotije Le Molga.

Nezapamćena suša u poslednjih 60 godina u SAD, pretoplo leto u pojasu Crnog mora i u zapadnoj Australiji, kao i preobilne padavine u zapadnom delu Evrope, Brazilu i Argentini kao direktna posledica klimatskih promena koje su obeležile 2012, ostavile su katastrofalne posledice po svetsku poljoprivredu, zaključio je AFP.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">