Reklama

Sa zadovoljstvom vas pozivamo, da prisustvujete skupu pod nazivom ‘Zaustavimo GMO u Srbiji’! koji će se održati 24. Septembra u Beogradu i Novom Sadu. Organizator skupa je grupa koja se zove ’Građani imaju moć’.
Postoje indicije da će pre kraja godine doći do izmene postojećeg Zakona o genetički modifikovanim organizmima (2009.) i da će se dozvoliti uzgoj GMO.

Koncepcija skupa je isključivo naučna a cilj je da argumentovano i naučno istraživačkim radovima opovrgnemo tvrdnje i zamisli onih koji hoće GM hranu u Srbiji. Skupove su podržali profesori poput prof. Miladina Ševarlića, prof. Anke Popović Vranješ, prof. Snežane Oljača, prof. Miodrag Dimitrijević, prof. Tomislav Sudarević, prof. Ilin, prof. Berenji kao i drugi naši renomirani profesori, a poziv je upućen i drugim naučnicima sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. Govoriće i predstavnici nekih udruženja i organizacija.

Ovim putem ujedno pozivamo sve organizacije, udruženja i asocijacije koje se bave temama poput: zaštita životne sredine, ekologija, poljoprivreda, organska proizvodnja, zaštita potrošača itd. da podrže ovaj skup i dođu. Pozvali bismo i sve opštine koje su potpisale Deklaraciju protiv GMO da javno iznesu svoj stav na skupu. Neke opštine su se već odazvale pozivu!

Na skupovima će biti reči o sledećim temama:
– ekonomska šteta GMO
– ekološka opasnost GMO i negativan uticaj na biodiverzitet
– DunavSoja inicijativa: uzgoj tradicionalne soje u podunavskim državama kako bi GM soja bila istisnuta sa tržišta Evrope.
– organska proizvodnja kao alternativa: ko su proizvođači, gde kupiti, kako početi sam.
– predlozi za poboljšanje tradicionalne poljoprivrede
– revitalizacija sela.

Ovaj skup su do sada podržale mnoge organizacije i udruženja koje se prvenstveno bave organskom proizvodnjom i zaštitom životne sredine, poput Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, Organic Control System, CEKOR, Terras iz Subotice itd. Udruženja poljoprivrednika i pčelara takođe podržavaju skupove i prisustvovaće istima!
———————————————————————————————————–
Kontakt:
Telefon: 064/ 293 45 54 mr Snežana Vasilić
064/ 389 33 74 MSc Vladimir Milenković
E-mail: sonbote@gmail.com
Fejsbuk: ‘Građani imaju moć’
Fejsbuk Event za skupove: https://www.facebook.com/events/629902593707764/

Izvor: serbiaorganica.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">