U Kelnu se danas završava Sajam prehrambene industrije ANUGA, na kojem su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i VIP Fond predstavili potencijale Vojvodine u toj oblasti. Na štandu Vojvodine predstavile su se i kompanije “Zdravo organic“, „Agroprom“ i „Lućić Prigrevica“.

Pomoćnik pkrajinskog sekretara za poljoprivredu Milivoj Petrović rekao je da je izuzetno važno što je Vojvodina prvi put organizovano nastupila na jednom od najvećih sajmova ove vrste u Evropi. “Nažalost mi nemamo iskustvo nastupanja na ovakvim manifestacijama i mislim da ovde možemo mnogo da naučimo. U prilici smo bili da vidimo sve što je novo u ovoj oblasti i smatram da ne postoji bolja prilika da za nekoliko dana sagledamo sve na jednom mestu”, kazao je Petrović za RTV.

Petrvović smatra da u Vojvodini nije problem primarna poljoprivredna proizvodnja, već malo tržište. “Naš problem je tržište i nestabilne cene poljoprivrednih proizvoda koje se iz godine u godinu drastično menjaju. U cilju sanacije tih problema do kraja godine ćemo izvojiti pet miliona evra u razvoj poljoprivrede, sa željom da se najveći deo proizvoda doradi ili preradi, kako bi se omogućila veća potražnja za tim proizvodima i obezbedila stabilnost na tržištu”, rekao je Petrović.

Kompanije iz Srbije koje su se predstavile na ovogodišnjoj ANUGI uglavnom su zadovoljne ostvarenim kontaktima sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Komercijalni direktor “Zdravo organika” iz Selenče Zdravko Kolar rekao je da su posetioci najveće interesovanje pokazali za ceđene sokove bez dodataka šećera. “Mi trenutno 40 odsto proizvodnje izvozimo na tržišta Evropske unije, bivših jugoslovenskih republika, u Rusiju, Ukrajinu, Australiju i Kanadu. Svaki sajam ima za cilj da plasiramo proizvodena neka nova tržišta. Ostvarili smo oko 15 ozbiljnih kontakata u Kelnu, što je dobar potencijal za neku novu saradnju. Nama je cilj da ovde uspostavimo saradnju sa distributerima sa tržišta centralne i zapadne Evrope”, rekao je Kolar za RTV.

Menadžer za poslove uvoza i izvoza u “Lučić grupi” Dragan Burgić rekao je da se nada da će ovogodišnji nastup na sajmu u Kelnu puno značiti za njihove dalje poslovne planove i da će pospešiti izvoz proizvoda. Burgić smatra da je smrznuto povrće proizvod koji pobuđuje najveću pažnju i za koji mogu računati da će naći svoje mesto na zahtevnom evropskom tržištu “S obzirom na to da smo mladi u ovom poslu i da pokušavamo da se proširimo na tržištu Evrope, smatram da smo ostvarili značajne kontakte i da ćemo u predstojećem periodu uspeti da realizujemo neke od potencijalnih izvoznih poslova”, rekao je Burgić za RTV.

Sajam ANUGA je jedan od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije na svetu svake druge godine se održava u Kelnu, a ove godine održan je od 5. do 9. oktobra. Na sajmu je učestvovalo 6.700 izlagača iz oko 100 zemalja, a trećeg dana sajma na štandu Vojvodine održana je prezentacija na kojoj su pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Goran Ješić i direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov predstavili mogućnosti za investiranje i potencijalnu saradnju sa domaćim prehrambenim kompanijama.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">