Reklama

U Briselu je 7. februara završena prva faza analitičkog pregled za poglavlje 12 u pregovorima Srbije i EU koje se odnosi na bezbednost hrane, fitosanitarne i veterinarske politike. Evropska komisija upoznala je srpski tim sa zakonodavstvom EU u toj oblasti. Bilateralni skrining se očekuje krajem godine a do tada Srbija treba da u toj oblasti preduzme neke korake koje će predstaviti Komisiji. Tokom petodnevnog eksplanatornog skriniga za poglavlje 12 razgovaralo se i o GMO. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije rekao je da je važno i da se državna uprava osposobi za efikasno korišćenje sredstava koje će Srbija dobijati iz fondova pretpristupne pomoći IPA 2.

Kako je novinarima rekao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović, predstavnike Srbije Evropska komisija upoznala je sa zakonodavstvom i propisima EU koje će Srbija morati da ugradi u svoje zakone.

Golubović je rekao da su razgovori bili vrlo uspešni i da su predstavnici EK bili veoma zadovoljni stručnošću i pripremljenošću srpskog tima.

On je naglasio da je poglavlje 12 jako važno kada je reč o bezbednosti hrane sa ekonomskog i politickog stanovišta, i da je to obimna oblast koja treba da se usaglasi sa propisima EU.

Državni sekretar je rekao da je sledeći korak da Srbija do kraja godine usaglasi sve ono što Evropska komisija očekuje da bude urađeno kad je reč o bezbednosti hrane i pitanjima vezanim za fitosanitarne i veterinarske propise jer će na kraju analitičkog pregleda srpski tim obražložiti šta je učinjeno u toj oblasti.

Poljoprivreda je važan izvozni sektor Srbije i, po rečima Golubovića, već nekoliko godina unazad je poljoprivredni izvoz bio više od 1,4 milijarde evra i to uglavnom na tržišta EU.

Zamoljen da kaže kada će se pitanje prisustva aflatoksina usaglasiti sa propisima EU, on je rekao da se i na tom sektoru domaće zakonodavstvo na kraju mora potpuno usaglasiti sa evropskim standardima.

Ministarstvo poljoprivrede upravo radi na tome, kazao je Golubović i dodao da je uspostavljen nadzor kada je reč o fitosanitarnoj zaštiti i u najkraćem mogućem roku nivo aflatoksina biće vraćen na nivo standarda u EU.

On je rekao da je najvažnije da se pitanje aflatoksina reši celovito, tako da u celom lancu od stočne hrane do proizvodnje mleka sve bude bezbedno.

Golubović je naveo da se razgovaralo i o genetski modifikovanim organizmima (GMO) objasnivši da se moraju poštovati opšta pravila EU kada je reč o GMO, ali je rekao da se podrazmeva i da to mora biti regulisano domaćim zakonima, posebno u delu trgovine.

On je rekao da postoje razlike među evropskim zemljama u toj oblasti, navodeći primer Austrije koja ima najstrože zakone u toj oblasti, i naglasio da je Srbiji cilj da to pitanje u potpunosti prilagodi tržištu EU.

Srpski zvaničnik je rekao da već sad Srbija ima dosta komercijalnih uspeha u proizvodnji genetski nemodifikovanih organizama i naveo primer izvoza semena soje u zemlje EU i druge zemlje.

Golubović je rekao da je važno i da se državna uprava osposobi za prihvatanje i efikasno korišćenje sredstava koje će Srbija dobijati iz fondova pretpristupne pomoći IPA 2.

Upitan da prokomentariše činjenicu da je Hrvatska izgubila nekoliko stotina miliona evra jer nije bila pripremljena da primi novac iz fondova EU, Golubović je rekao da je to tačno i da Srbija mora ozbiljno da se pripremi, uz veći broj stručnjaka, jer će korišćenje tih sredstava EK ubuduće pratiti još više.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede Srbije biće direktno nadležno za tri poglavlja u pregovorima o ulasku u EU: poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, 12 o bezbednosti hrane i veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i 13 o ribarstvu, a učestvuje u još 15 poglavlja.

Skrining za poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju se očekuje polovinom marta.

Izvor: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">