Valjevo – Rod maline u Kolubarskom okrugu će ove godine biti jedva 30 odsto prosečnog roda, ocena je stručnjaka i proizvođača tog voća.

Kako je lokalnim medijima rekao Jovan Milinković iz Zavoda za poljoprivredu u Valjevu „najveći krivac je prošlogodišnja suša, odnosno činjenica da je izuzetno malo malinjaka tada zalivano“.

„Zbog toga su rodne graničice ove godine kratke, biće najviše dve do tri berbe, a kampanja će kratko trajati“, kazao je on.

Milinković je ocenio, kako je krajnje vreme da se „dobro zamisle“ svi – od proizvođača i stručnjaka, do hladnjačara i otkupljivača ukoliko žele bolji rod i veću zaradu.

Predsednik Udruženja malinara Podgorina, Ljubiša Jovanović iz sela Tuđin kod Osečine kaže da su malinari godinama upozoravali na
probleme i izostanak podrške, ali da to „niko nije hteo da čuje“.

Jovanović kaže da oni proizvođači, koji su imali 10 – 15 tona malina u 2013. neće imati više od tonu – dve tog voća. To će, tvrdi, dovesti do skoka cena sa najmanje dva do 2,5 evra po kilogramu do toga da će se „mnogi naći u čudu“.

Dodao je i da su biljne bolesti oštetile matične zasade, što takođe utiče na obnovu malinjaka i širenje proizvodnje.

Valjevsko malinogorje u kojem proizvodnja malina prednjači u opštinama Osečina i Valjevo, smanjeno je sa 5.000 hektara 90-tih godina na oko 1.800 hektara. Prema podacima Regionalne privredne komore rod u 2012. godini bio je 4.750 tona .

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">