Reklama

Jedini pravi razlog koji u ovom trenutku može da motiviše tražnju za aktivniji nastup na berzanskom tržištu jeste pad cena. S obzirom da je nedelja za nama protekla u znaku očiglednog pada cena najznačajnih roba iz sektora primarne poljoprivredne proizvodnje, ne čudi podatak da je ostvaren jedan od najvećih ovogodišnjih nedeljnih prometa roba na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu. U periodu 13.05.-17.05. na bazi 20 zaključenih kupoprodajnih ugovora posredstvom novosadske berze realizovan je promet od 2.245 tona robe ili za 21,15% više nego prethodne nedelje. Vrednost robe koja je bila predmet trgovanja na berzi je iznosila ukupno 54.793.000 dinara, što je u odnosu na prethodni nedeljni period rast od 22,29 %.

Tržište pšenice nije toliko nestabilno kao što je to slučaj sa tržištem kukuruza. Cena je varirala u relativno uskim cenovnim okvirima između 22,20 i 22,50 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja iznosila je 24,11 din/kg (22,32 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 1,42%. Pre godinu dana niko nije mogao da pretpostavi da će pšenica u ekonomskoj 2012/13 godini biti ta roba iz primarnog agrara koja će dominirati u izvozu. Pomalo neverovatno zvuči da je za prva četiri meseca ove godine pšenice izvezeno skoro duplo više nego kukuruza. Inače ukupan izvoz srpske pšenice za ovaj period iznosi približno 160.000 tona, dok je od jula meseca prošle godine do maja ove godine izvezeno 445.000 tona. Do kraja ekonomske godine izvoz pšenice bi mogao da dostigne jedan od naboljih rezultata u poslednjih 10 godina.

Delom usled povećane ponude prirodno suvog kukuruza, a delom zbog potpunog odsustva izvozne tražnje, cena kukuruza se bukvalno sunovratila. U jednom trenutku cena ove robe je došla do nivoa 19,70 din/kg bez PDV što je apsolutni ovosezonski cenovni minimum.Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 22,18 din/kg (20,54 bez PDV), što je pad u odnosu na prethodnu nedelju od čak 6,32%. Iskustvo govori da pritisak ponude prirodno suvog kukuruza u ovom periodu ne traje dugo, te da će se ubrzo posle toga kupci suočiti sa nedostatkom domaćeg kukuruza. Kako će tržište odreagovati na tu okolnost videćemo u narednom periodu.

Cena soje protekle nedelje je iznosila 66,20 din/kg (61,30 bez PDV). To je pad od 0,94% u odnosu na cenu prethodne nedelje. Sojina sačma sa 46% proteina je prodavana preko berze po ceni od 75,36 din/kg (62,80 bez PDV).

PRODEX se sasvim približio svom ovogodišnjem minimumu koji je zabeležen sredinom marta ove godine. Naime na dan 17.05. vrednost ovog pokazatelja je iznosila 231,85 indeksnih poena, što je u odnosu na prošli petak manje za 3,42 indeksna poena.

Inače, svetske izvozne cene pšenice, uglavnom su bile na istom nivou kao i prethodne nedelje. Iako je nastavljena neizvesnost oko perspektive 2013. useva u nekim oblastima, jačanje cena je ublaženo posle USDA-ove prognoze o mogućoj rekordnoj svetskoj proizvodnji. Kretanje cena posle vikenda je bilo dvosmerno, sa kontinuiranim pritiskom loših izgleda globalnog snabdevanja koji je sa druge strane ublažen brigama o lošim lokalnim uslovima za ozimu pšenicu i kašnjenje prolećne setve. Crop Progress izveštaj od ponedeljka pokazao je male promene u uslovima ozime pšenice u SAD-u, odnosno na 32% dobar/odličan i 39% loš/veoma loš. Ipak, rejting je nastavio da se pogoršava u nekim oblastima pod usevima HRW pšenice, uključujući i Kanzas, dok razvoj useva i dalje zaostaje za normalnim tempom. Stanje useva u Rusiji i Ukrajini je i dalje na zadovoljavajućem nivou, dok bi prognozirane kiše u narednim danima mogle dodatno poboljšati vlažnost zemljišta. Prognoziraju se preko potrebne padavine za sušne istočne oblasti pod usevima u Australiji. Sa druge strane u Kanadi je prolećna setva moguća samo u određenim oblastima zbog previše vlažnog zemljišta. Pšenica sa novoposmatranom julskom fjučersu je u Čikagu pala za 5,21%.

Američka vlada je u svom poslednjem izveštaju objavila da će farmeri prevazići problem sa većim padavinama i da će ovogodišnja setva biti rekordna, ali sa druge strane setva kukuruza u Americi sredinom nedelje je bila na nivou od samo 28% u odnosu na petogodišnji prosek od 65%, pa srazmerno tome vrednost istog je zabeležila najveći cenovni rast u poseldnje dve nedelje. Fjučers na kukuruz sa julskom isporukom je pao za 1,12% u odnosu na prošli petak.

Na osnovu objave lučkih radnika u Brazilu da će započeti štrajk posle vladinog predloga o promenama pravilnika u lukama, a u cilju privlačenja investicija, kao i povećanja tražnje za sojom iz Kine, gde se javlja još uvek ne potvrđena informacija da bi kineski uvoz soje u avgustu i septembru mogao da dostigne čak 5.0 miliona tona, vrednost iste se kreće ka najvećem nedeljnom rastu u poslenjih 4 meseca. Ukupan američki izvoz soje za sledeću marketinšku godinu je projektovan na 8.86 miliona tona, mnogo pre nego što su farmeri i posejali useve. Novi julski fjučers soje je na CME poskupeo za 1,34%, a sojine sačme za 0,21%.

Izvor: http://bif.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">