Državni sekretar minisatrstva poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je danas da su netačne tvrdnje da Srbija nije iskoristila novac iz IPARD pretpristupnih fondova EU za razvoj sela i poljoprivrede, navodeći da to nije bilo moguće, jer još nije svrstana u zemlje kandidate za ulazak u EU.

„Sredstva iz IPARD fodova dostupna su samo zemljama kandidatima za članstvo u EU, a Srbija je još uvek formalno-pravno zemlja potencijalni kandidat za članstvo u EU, čime joj je onemogućena akreditacija za IPARD“, kazao je Golubović za agenciju Beta.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić izjavio je juče agenciji Beta da Srbiji ove godine nije odobreno 10 miliona evra sredstva iz IPA fondova EU za razvoj sela, zbog nespremnosti domaće administracije i trenutnog sistema agrarnog plaćanja.

Prema Golubovićevim rečima, iznos sredstava iz IPARD-a, koji je peta komponenta pretpristupnih fondova i omogućava bespovratna sredstva za razvoj sela i poljoprivrede, nije definisan.

On je ocenio da zato nije utemeljeno pričati da je za razvoj sela Srbiji iz tih izvora bilo dostupno 50 miliona evra, a da je konkurisano za 10 miliona koji nisu odobreni.

„Tačan iznos sredstava iz pretpristupnih fondova EU nikada nije definisan od strane Evropske komisije. Ministarstvo poljoprivrede Srbije je očekivalo sredstva koja su bila definisana i u slučaju Hrvatske i Makedonije, a u procentualnom iznosu od ukupnih sredstava IPA za te zemlje. Ta očekivanja su se kretala u iznosu od nekoliko desetina miliona evra godišnje“, kazao je Golubović.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada u punom obimu koristila Instrumente za pretpristupnu pomoć (IPA), koji su dostupni zemljama potencijalnim kandidatima za članstvo, navodeći da se Ministarstvo poljoprivrede prilagođava trenutnoj situaciji i maksimalno iskorišćava sve mogućnosti.

On je demantovao i da je razlog nedobijanja sredstava iz EU fondova nespremna domaća administracija i sistem plaćanja, jer je Ministarstvo poljoprivrede izradom nacrta IPARD programa i realizacijom procene ispunilo osnovne zahteve akreditacije za IPARD, ali da su „spoljne okolnosti“ uticale da ta sredstva ne budu dostupna domaćoj poljoprivredi u ovoj godini.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">