Reklama

Izvor: Tanjug

BEOGRAD – Suvo i veoma toplo vreme imalo je mali uticaj na suncokret, ali postoji mogućnost da prinos soje i sadržaj šećera u šećernoj repi zbog „toplotnog stresa“ budu niži, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.
Milovanović je istakao, da su i pored veoma toplih dana, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS) na dan 31. jul, očekivani rezultati „optimistični“.

Prema podacima RZS, suncokret je u Srbiji zasejan na 174.331 hektara (ha), a očekuje se prinos od oko 2,4 tone po ha (t/ha) i ukupna proizvodnja od 426.921 t.

„Suncokret je biljka koja dobro podnosi sušu, tako da su ovi vremenski uslovi imali mali uticaj na prinos, a doveli su do ranije žetve“, rekao je Milovanović, dodajući da su prinosi za sada različiti i kreću se od 1,8 do 2,5 t/ha.

Žetva suncokreta je počela prvo kod ranih hibrida koji inače imaju nešto niži prinos, dok se kod kasnijih očekuje prinos oko 2,2 do 2,5 t/ha, napomenuo je Milovanović.

„Prema informacijama koje dobijamo sa terena, većina ovogodišnjeg roda suncokreta je već prodata kroz naturalnu razmenu, najvećim prerađivačima – ‘Dijamantu’ i ‘Viktoriji“, kazao je Milovanović.

„Akontna cena za suncokret se razlikuje kod otkupljivača i kreće se od 26 dinara do 30 dinara za kilogram (din/kg), a procenjuje se da će se otkupna cena kretati od 30 do 36 din/kg“, rekao je on.

„Viktorija“ je izašla sa otkupnom cenom za suncokret i ona iznosi 31,5 din/kg sa pripadajućim porezom na dodatu vrednost (PDV) – pet odsto za fizička lica, dok se organizatorima proizvodnje i otkupa priznaje marža u zavisnosti od predatih količina u skladišta ‘Victoria Logistic’, naveo je Milovanović.

„Manipulacija će se priznavati u iznosu od 0,60 din/kg uz pripadajući PDV od 18 odsto“, precizirao je Milovanović.

„Treba naglasiti da sadašnje otkupne cene sirovina ne bi trebalo da utiču na maloprodajne cene suncokretovog ulja, s obzirom da cene ulja na svetskim berzama beleže pad“, istakao je Milovanović.

Kada je reč o soji, padavine i niže temperature su joj pogodovale, pa se očekuje oporavak ove ratarske kulture i prosečan prinos je prognoziran na 2,8 t/ha.

Prema RZS, u 2011. godini soja je zasejana na 165.336 ha i može se očekivati proizvodnja od 467.055 tona.

„Međutim, i soja će pretrpeti toplotni stres usled prošlonedeljnih visokih temperatura i jakog vrućeg vetra, što može umanjiti prognozirane prinose u manjoj meri nego kod kukuruza, tako da će realni prinosi biti poznati tek u prvoj dekadi septembra“, kazao je Milovanović i napomenuo da će prinosi, prema procenama, biti niži od tri t/ha.

Soja postiže u prethodnoj i ovoj godini sve veću konkurentnost u poređenju sa suncokretom, jer se može lakše čuvati – skladištiti i čekati povoljan trenutak za prodaju, ukazao je Milovanović.

„U kupovini postoji konkurencija i od strane malih prerađivača – ekstrudera, ali i povećano interesovanje za izvoz u evropske zemlje (podbačaj roda uljane repice), te se očekuje da će u otkupu postići veću cenu od suncokreta“, kazao je on.

Po podacima RZS, šećerna repa je ove godine zasejana na 55.655 ha i očekuje se proizvodnja na nivou od 2, 68 miliona tona, dok je prosečan prinos prognoziran na oko 48,3 t/ha.

„Šećerna repa ulazi u kritičnu fazu intenzivnog nakupljanja šećera, pri čemu lisna masa usled pojačanog sušenja može da strada i taj proces dovede u pitanje, pa bi sadržaj šećera bio niži. Digestija je za sada dobra, a prinosi se kreću oko 50 t/ha“, naveo je Milovanović.

Što se šećera tiče, očekuje se proizvodnja oko 400.000 t, tako da će biti dovoljno količina za domaću potrošnju i izvoz, naglasio je Milovanović, napominjući da se očekuje da proizvođači šećerne repe postignu otkupnu cenu od 450 evra za tonu.

Zalihe svih bilansnih proizvoda, pa tako i šećera, utvrđuje Republička poljoprivredna inspekcija 30. septembra obzirom da se tada završava ekonomsko – marketinška godina za šećer, soju i suncokret i njihove prerađevine, kazao je Milovanović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">