Reklama

Srbiji u proseku godišnje nestane 100 zadruga, zbog nepostojanje adekvatnog pravnog, institucionalnog i poslovnog ambijenta, izjavio je pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Dejan Radulović.
Pomoćnik ministra Radulović je za Tanjug kazao da bi 2012. trebalo da počne primena novog Zakona o zadrugama koji će rešiti postojeće probleme u toj oblasti i služiti kao podsticaj budućem razvoju tog oblika poslovnog udruživanja.

„U Srbiji postoje 2.124 aktivne zadruge koje imaju 122.000 članova i zapošljavaju oko 8.500 ljudi“, precizirao je Radulović, dodajući da „ovi podaci nisu dobri“.

Radulović je istakao da zadruge predstavljaju važan činilac u privrednom razvoju svake zemlje, te da na svetu danas postoji 750.000 zadruga gde je uključeno više od 800 miliona zadrugara.

„Ako to svedemo na nivo Evropske unije, to je oko 250.000 registrovanih zadruga sa 144 miliona zadrugara. Skoro svaki treći stanovnik Unije je kao zadrugar uključen u zadrugu, a u njima je zaposleno više od 4,8 miliona ljudi“, naveo je Radulović.

Pomoćnik ministra je rekao kako su analize pokazale da se broj zadruga u Srbiji, u kojoj one imaju višegodišnju tradiciju, smanjuje, i to u proseku za 100 godišnje.

Radulović je ukazao da se problemi pre svega odnose na postojanje pravnog dualizma, nemogućnost ulaganja, neprepoznavanje zadružne politike, a da je „goruće“ pitanje zadružne svojine.

Radulović je podsetio da tu oblast trenutno regulišu dva zakona – Zakon o zadrugama iz 1996. i Zakon o zadrugama iz 1989 pa se pojedine norme preklapaju, a postoji i neusklađenost sa savremenim društveno-ekonomskim okolnostima.

„Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je to uočilo i pre dve i po godine je formirana prva radna grupa za pripremu i izradu nacrta novog zakona“, rekao je Radulović, dodajući da je nacrt zakona završen, prošao je javnu raspravu i još u maju je upućen nadležnim institucijama.

Pomoćnik ministra je dodao da su od ukupno 18 institucija uglavnom dobijena pozitivna mišljenja, izvršena su usklađivanja, te se očekuje da vlada uskoro usvoji nacrt zakona i da se on kao predlog nađe u skupštinskoj proceduri.

Radulović je rekao da će novi Zakon o zadrugama čija bi primena trebalo da počne 2012, otkloniti sva problematična pitanja, ali i ukazao da je neophodno da se i ostali zakoni usaglase sa tim rešenjima.

To se pre svega odnosi na određene poreske olakšice za zadruge i mere i podsticaje koji su neophodni da se predvide za ove privredne subjekte, objasnio je Radulović.

Radulović je naveo da je jedno od institucionalnih rešenja koje će dati novi Zakon o zadrugama, formiranje krovnog zadružnog saveza i izmeštanje revizije iz postojećih zadružnih saveza u taj opšti, kako bi bila obezbeđena njena nezavisnost.

„Predviđeno je da se formira zadružni fond, koji će upravljati neraspoređenom imovinom i koji će služiti kao podsticaj budućem razvoju zadruga“, ukazao je Radulović, dodajući da će kada je u pitanju društvena imovina, biti formirana komisija.

Osnovni zadatak komisije će biti da imovina koja je društvena, preraste u zadružnu svojinu, posle utvrđivanja da li zaista pripada zadrugama ili je one na neki drugi način danas upotrebljavaju i koriste, rekao je Radulović.

Pomoćnik ministra je podvukao da se pretvaranjem društvene u zadružnu svojinu stiče osnovni uslov za razvoj postojećih i osnivanje novih zadruga.

„Nadamo se da ovaj novi zakon biti početak nečeg novog i omogućiti razvoj zadruga i zadrugarstva u Srbiji i brzo zapošljavanje, što je osnovni uslov za njihov razvoj“, zaključio je Radulović.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">