Reklama

Izvor: RTV

NOVI SAD – Zbog neujednačenih prinosa sa prvih požnjevenih površina, neizvesno je koliko će biti težak ovogodišnji rod pšenice. Prvi kilogrami novog hlebnog zrna prodati su na Produktnoj berzi za osamnaest dinara, što je za nekoliko dinara manje od uloga poljoprivrednika koji su primenili preporučenu agrotehniku. Nije izvesno ni koliko će pšenice i pod kakvim uslovima država otkupiti za robne rezerve.

Gostujući u emisiji „Brazde“ Televizije Novi Sad, poznati stručnjak za pšenicu profesor Miroslav Malešević rekao je da se nigde više u svetu ne trguje takoreći iza kombajna, jer na taj način jači, odnosno otkupljivači, primoravaju slabijeg, zaduženog poljoprivrednika, pravdajući se cenama u okruženju. Niska otkupna cena mogla bi da izazove pad prodaje, jer će se proizvođačima više isplatiti da prodaju kukuruz, a pšenicu iskoriste za ishranu stoke. Nedostatak finansijske motivacije proizvođača pšenice, izvesno je, uticaće na jesen i na odluku o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">