Izvor: RTV

Žetva pšenice u Srbiji na samom je kraju i biće završena tokom ovog vikenda, a procenjuje se da će ovogodišnji rod hlebnog žita iznositi između 1,8 i dva miliona tona.
Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran kazao je Tanjugu da će žetva pšenice u Vojvodini i severnijem delu centralne Srbije biti okončana tokom ovog vikenda. Hlebno žito do sada je skinuto sa više od 90 odsto površina, a ostalo je nepožnjeveno 10 odsto površina u brdsko-planinskom području, što znači da će žetva biti praktično gotova krajem ove nedelje, kazao je Prostran.

Prema procenama PKS, ukupna ovogodišnja proizvodnja pšenice u Srbiji ove godine će iznositi blizu dva miliona tona, naveo je Prostran. „Prinos je, s obzirom da je čitavu žetvu pratilo relativno dobro vreme, negde oko četiri tone po hektaru“, precizirao je Prostran. Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je za Tanjug da je kvalitet hlebnog žita na teritoriji Vojvodine dobar, kao i prinosi koji su iznad očekivanih i u proseku iznose 4,5 tona po hektaru.

„Prinosi su šaroliki.. idu od 2,5 tone do sedam tona“, naveo je on. Jovanov je takođe kazao da će ovogodišnja žetva pšenice na teritoriji Vojvodine sigurno biti završena do kraja ove sedmice. Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da je ova godina jedna od najboljih u protekloj deceniji kada je reč o pšenici, a očekuje se da će ukupan rod hlebnog žita biti između 1,8 i 1,9 miliona tona.

„Imaćemo sasvim dovoljno pšenice“, naglasio je ministar Petrović, dodajući „da možemo da iskažemo ozbiljno zadovoljstvo sa onim što se ove godine dešavalo sa pšenicom“. „Prema preliminarnim podacima, prosečan prinos pšenice po hektaru ove godine iznosi između 3,8 i 3,9 tona“, kazao je Petrović, podsećajući da je pšenica zasejana prošle jeseni na 491.000 hektara (ha). Ministar je istakao da se ove godine beleži i povećanje hektarskog prinosa koji je lane prosečno iznosio 3,5 tona (t), dodajući da ove godine može da se desi da prinos bude veći i od 3,9 t po ha. Ministar je naglasio i da je Srbija zemlja koja mora da ima prinos pšenice od pet tona po ha, napominjući da to „ne može da se desi preko noći“, ali da je siguran kako „ćemo korak po korak doći do toga“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">