Izvor: RTV

BEOGRAD – Prinosi kukuruza koji se za sada kreću od četiri do 11 tona po hektaru, pokazuju da će ovogodišnji rod te ratarske kulture biti prosečan, izjavio je danas direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.
On je agenciji Beta kazao da će zbog suše u julu i avgustu, prema procenama udruženja „Žita Srbije“, ovogodišnji prinos kukuruza biti za 10 odsto manji nego 2010. godine, ali da to nije „katastrofalno“ jer je prošla godina bila rekordna za kukuruz.

„Prema procenama, prosečni prinos kukuruza biće 5,6 tona po hektaru i sa zalihama od 150.000 tona, Srbija će imati na raspolaganju 6,2 miliona tona kukuruza, što je dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz“, kazao je Saković.

Prema njegovim rečima, ove godine se očekuje da se izveze 1,7 miliona tona kukuruza, što znači da će za domaće potrebe ostati 4,5 miliona tona kukuruza.

Saković je naveo da suncokret 2011. godine nije imao veće štete od suše i da su prosečni prinosi te industrijske kulture 2,5 tone po hektaru.

On je naglasio da ove godine Srbija prvi put ima zaključene ugovore o izvozu 20.000 tona suncokreta.

„Ovo je korak napred, obično kompletan rod suncokreta završi na domaćem tržištu, a sada već imamo zaključene ugovore o izvozu’, kazao je direktor „Žita Srbije“.

Prema njegovim rečima, soja je ove godine pretrpela najviše štete od suše i procene su, iako je žetva još u toku, da će rod biti iznad dve tone po hektaru.

Saković je naveo da je prošle godine Srbija uvezla 51.000 tona zrna soje, dok je izvoz bio svega 5.000 tona, dok će ove godine izvoz biti oko 77.000 tona, a uvoz 14.000 tona.

On je dodao i da će Srbija ove godine imati višak od 650.000 tona pšenice koje bi mogla da izveze, jer je ovogodišnji rod te kulture od 2,1 miliona tona rekordan u poslednjih 20 godina.

Saković je naglasio da u narednom periodu Srbija treba veću pažnju da posveti sortiranju pšenice po kvalitetu kada se skladišti, jer je to važno za izvoz i može za nekoliko dinara po kilogramu da poveća cenu.

„Potrebno je promeniti i asortiman pšenice, da gajimo kvalitetnije sorte, ali i proizvođačima da se plaća po kvalitetu“, kazao je direktor Žita Srbije i dodao da će dok toga ne bude pšenica iz Srbije biti 20 do 30 evra po toni jeftinija od evropske pšenice.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">