Reklama

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina kritikovalo je danas procene da će realna cena pšenice ovogodišnjeg roda biti 20 dinara za kilogram bez PDV, i dodalo da će realnu cenu moći da formira jedino tržište.
Žitovojvodina je u saopštenju navela da će ovogodišnji rod pšenice biti znatno veći od lanjskog, kako u Srbiji, tako i u svim okolnim zemljama, i u zemljama velikim izvoznicama pšenice poput Rusije i Ukrajine, te će zato ostati i znatni viškovi pšenice.

„Pšenica, kao jedan od najvažnijih berzanskih artikala, cenu formira jedino na tržištu kao rezultat ponude i tražnje, i to je jedina cena koju industrijsko mlinarstvo uvažava i prihvata. Ista pravila važe i za cenu brašna, bez obzira na proizvodne, kalkulativne troškove i na želje mlinara“, piše u saopštenju.

Udruženje ukazuje da domaće izvozne kuće, limitirane cenom pšenice iz tržišnog okruženja Srbije, maksimalno mogu da u ovom trenutku plate proizvođačima oko 16 dinara za kilogram pšenice, bez PDV.

„Žetva pšenice roda 2013. godine praktično još nije ni počela, i svako neargumentovano licitiranje cenom pšenice je proizvoljno, a jedinu i poslednju reč daće tržište“, piše u saopštenju.

Žitovojvodina je podsetila da je nedavno predložila resornim ministarstvima da se za ovogodišnji rod pšenice industrijskim mlinovima daju beneficirani krediti da bi mogli da kupe veće količine pšenice neposredno posle žetve, što bi bila i direktna pomoć primarnom agraru, ali se niko iz resornih ministarstava nije oglasio o tome.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">