Reklama

U Privrednoj komori Srbije održana je konferencija za medije o značaju standardizacije u industriji otpada Srbije, koju su zajednički organizovali PKS i kompanija Miteko – Kneževac

Cilj ove konferencije za novinare bio je da ukaže na značaj uvođenja standarda zarad boljeg i efikasnijeg kompanijskog poslovanja, kao i da skrene pažnju javnosti na mali broj preduzeća u Srbiji koja su uvela evropske i svetske standarde.

Siniša Mitrović savetnik predsednika PKS, podvukao je činjenicu da je u Srbiji standardizovano samo 4 odsto kompanija, što je veoma mali broj za zemlju koja se kreće u pravcu evropskih integracija i nedovoljno za konkurentnost srpske privrede na evropskom tržištu. „Od ogromne je važnosti da mala i srednja preduzeća shvate značaj sertifikacije, jer je ona danas nužan uslov poslovanja. PKS će iz tog razloga u budućnosti posebno insistirati na kapacitetu obrazovanja i edukacije o standardizaciji, jer će na taj način rasti i kvalitet usluga koje pružaju preduzeća. Ova konferencija je pravi pokazatelj toga da standardizacija postaje neophodnost u savremenom poslovanju u svim sferama.“, rekao je Siniša Mitrović.

Marinko Ukropina generalni direktor SGS Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, naglasio je značaj standardizacije i sertifikacije, jer se zahvaljujući ovim procesima uspostavlja sistemski pristup za uspešno rukovođenje organizacijom, pri čemu se postiže proizvodnja koja je uvek istog kvaliteta i koja se može samo nadmašiti u odnosu na očekivanja kupaca. Kompanija SGS je od svog osnivanja do danas sertifikovala više od 1.100 kompanija, dok je od 1992. godine u Srbiji ukupno sertifikovano oko 4.000 kompanija, što je u poređenju sa zemljama u okruženju izuzetno mali broj. Poređenja radi, u Mađarskoj je sertifikovano oko 30.000 kompanija. „Posebno bih istakao značaj primene standarda ISO 14001, imajući u vidu da kompanije koje ga implementiraju doprinose kontinuiranom poboljšanju zaštite životne sredine, prevenciji zagađenja i automatski poboljšavaju usklađenost sa svim ekološkim propisima“, zaključio je Ukropina.

Nevena Čolić Mohora generalni direktor kompanije Miteko-Kneževac, rekla je novinarima da standardizacija poslovanja doprinosi povećanju efektivnosti i efikasnosti procesa, podiže kvalitet proizvoda i usluga, jača konkurentnost na tržištu, i što je bitno, doprinosi smanjenju negativnih učinaka na životnu sredinu. Ona je navela i da standardizovane kompanije uživaju veći ugled i poverenje korisnika usluga, kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Na kraju konferencije Marinko Ukropina uručio je direktorki kompanije Miteko-Kneževac zaslužene sertifikate za standarde ISO 9001 i ISO 14001.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">